Fortalt av Jan Lars Haugom

Jan Lars kommer opprinnelig fra Dovre, men har bodd i Brekken i mange år. Her er fortellingen om Kvitmannen med hans egne ord.

Foto: Marit ManfredsdotterEn gang for lenge sea, da Kvitmannen og hans familie holdt til i Borgedalen, tok han med seg kjerringa og ungene på fisking oppi Vigelsjøen.
Nå var det slik at Stuggudalskongen også ville ha fiskerett i sjøen, og slik var det en evig krangel mellom de to. Og det hadde skjedd at de hadde treftes der ved Vigelsjøen, og da var det blitt ei salig batalje borti fjellom der, med torden, lyn og steinkasting.

Så det var ikke fritt for at når gubben i Borgedala skulle ha med seg familien på utflukt på omtvistelige områder, var han litt forsiktig. Denne gangen vart det slik et utrolig fiskebett. De dro fisk på fisk og glømte reint klokka, og som vi veit så har slikt følgeproblemer med sola. 

Å jo, det var midtsommer og sola var nesten ikke borte, men vinterforsyninger var det greit å sørge for.
Men så bar det ikke likere til enn at Stuggudalskongen også var ute i samme ærend, og Kvitmannen hadde litt dårlig samvittighet for at familien hans skulle være vitne til spetakkelet som var i ferd med å skje, så han sendte kjerringa og ungene på heimveg slik at han kunne ta opp kampen alene. Og det vart et dunder og brak, store steiner gauv gjennom lufta og kjeftbruken var infernalsk. Egentlig så var Kvitmannen fornøyd med fangsten denne gangen, og han hadde jo lang veg heimatt, så han snudde ræva til rivalen og tok fatt på heimvegen.

Men han hadde forregna seg stygt, sola rann opp på mårråshimmelen i øst, og dermed vart han til stein. Sjøl vart han nå liggan øst for Dagvolsjøen med ræva i været. Fiskhonka som va stor, strødde han utover Gråtangen mot Øversjøen i Hyllingsdalen. Og kjerringa hans, ho ligg trast sør for Kvitmann, og ongan kom ikke lenger enn åt Jervbekka.
Ingen av dem kom altså heimatt åt Borgedala, og Stuggudalskongen rådde om fiskretten i Vigelsjøen heilt til brekkingan danna sameie og tok herredømmet over alle fjell.

Så når du sitt på toppen av Dagvola, oppå Våttån, og ser austover, kan du tenke på denne fatale tildragelsen for Kvitmann og familien hans.

Det samiske navnet på Kvitmannen er «Njuanabaertie».Det finnes mange historier som fortjener å bli fortalt.
Her har vi samlet noen av dem.