Ljøsnåvollen ble bygslet allerede i 1689. Når familien i Bentgården tar med buskapen og flytter til seters, følger de dermed i de samme fotefarene som forfedrene har gjort gjennom snart 350 år.

Tekst: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott
Foto: Jo Inge Melien

En truet kulturarv

I 1907 var det over 44 000 setre i drift i Norge. I dag er det bare omlag 900 setre igjen som drives aktivt, og det arbeides for å få seterkulturen inn på UNESCOs liste over immateriell kulturarv.

I Feragen er det fortsatt 6 gårdsbruk som er i drift, og to av dem driver fremdeles seter. Gården Bakken har seter i Øia, mens Bentgården setrer på Ljøsnåvollen. Begge setrene ligger sørøst for Feragssjøen, innenfor Langtjønna landskapsvernområde, på grensa mot Femundsmarka nasjonalpark.

Overnattingssted i tillegg til seterdrift

I tillegg til seterdrifta har Ljøsnåvollen overnatting og matservering til turister. Setra ligger vakkert til ved elva Ljøsnåa, i DNTs merkede rutenett. Her lokker stier videre inn i Femundsmarka, som blant annet Langen, Røvollen og Skedbrostugan. Om du heller vil opp i høyden, kan du ta stien over fjellet til Vauldalen via Storvigelen, kommunens høyeste topp med sine 1561 moh. 

Bli med på seterflytting til Ljøsnåvollen i denne bildeserien:

Kontaktinformasjon Ljøsnavollen:
Tlf: 911 27 978
Epost

Lyst til å lese mer om kultur og historie i våre bygder?