Avskrift av protokoll fra første møte i Brekken husmorlag 1933

Den 18de desember 1933 samledes en del kvinder i ungdomshuset i Brekken for å drøfte spørsmålet om det skulle stiftes et husmorlag i bygden.


Denne tanke blev optat efterat formanden i “Røros og omegn hjemmenes vel”,
fru distriktslege Rud, Røros, var her å holdt foredrag om saken siste høst.
Det blev da besluttet å stifte er sådant lag, og det meldte seg straks 30 medlemmer.
Som formål skal være å prøve å indsamle midler til avholdelse av husholdningskurser i bygden.

Foto: Heldigvis er protokollene oppbevart – her vises første side i husmorlagets historie

 18. desember er en merkedag i husmorlagets historie, og all respekt til de kvinner som dannet et lag like før jul i 1933.
Grunntanken var å samle inn penger slik at de kunne holde ulike kurs, og vi har lest at utover 30-tallet var kursene ganske så omfattende da de kunne gå over flere måneder med inntil 6 kvelder pr. uke.

Det første medlemsmøtet ble avholdt 6. januar i 1934, og da ble lovene som var tilsendt fra Norges Husmorforbund vedtatt med noen små endringer.
Medlemskontingenten ble bestemt til kr. 1,- 

Til styret valgtes:

Gjertrud Anna Aas (formann)
Anne Strickert (næstf.)
Gjertrud O. Stenvold (kasserer)
Marit Strickert (sekretær)
Ingeborg Sofie Borgos
Suplanter:
Marit Tamnes
Borghild Sjøvold

(Kilde: Gamle protokoller og Randi F. Borgos)

Til juleforberedelsene hørte det med at en skulle bake lemse, her gjengis ei oppskrift.

Lemse – fra boka “Velkommen te bords” ved Randi F. Borgos og Inger Marie Frostvoll.

1 liter kulturmjølk
2 dl sirup
1 kopp kulturmjølk
½ kopp fløte
2 ts salt
2 ts hornsalt
12 ts bakepulver
300 gr rugsikt (siktet rugmjøl)
1 ½ liter kveitemjøl (ca)

Redskaper: Du trenger rutet kjelve, stripet kjelve, trinse og stikke.

Fremgangsmåte: 2 del sirup og 1 kopp kulturmjølk varmes og røres sammen. Mjølk og mjøl bør ha romtemperatur.

Deigen: Kulturmjølk, sirupsblanding og fløte has i en bolle. Tilsett hevelse og rør sammen. Ta deretter i mjølet til passe deig (!) Ta ca. 100 gram deig og lag fine, sprekkfrie emner. Kjevles ut til svært tynne leiver, ca 60 cm. i diameter. Leivene rulles over på stikke. Stekes raskt ved sterk varme på takke. Avkjøles og smøres, brettes og deles i 5 spjell.

Smorning:   ¾ kg smør
                      ¾ kg sukker
                      3 dl kokt fløte
                      Røres sammen og smøres på lemsene.

 

På bildet til venstre: Mor Ane Bakke og datter Elisabeth Larsdatter Bakke Skott smører lemse
 etter avholdt kurs i Bjørkly i 2014. Britt Westberg har oversikten. Fotograf: Guri Moen.

Flere innlegg om kultur og historie finner du her