I åpent fjellterreng med nistepakke i sekken og hund i bånd, trives dagens turgåer godt.

Tekst og foto: Camilla M. Høsøien

Litt om deg selv?

Jeg heter Camilla Høsøien og bor i Feragen. Jeg er 48 år, har tre barn og er utdannet sykepleier. Jeg kommer opprinnelig fra Os og beskriver meg selv som svært natur- og turglad. 

På grunn av flere kroniske diagnoser, har turer i naturen hatt stor betydning som meningsfull behandling og terapi i mange år. Jeg er vant til å gå alene, og jeg går helst på formiddagene når formen tillater det. Da er de fleste andre på jobb. Jeg er vant til all slags vær på turene mine, men er over gjennomsnittet glad i å ta med meg niste og raste utendørs omtrent hele året. 

Hvis du skal ut på tur, hvor vil du aller helst gå?

Siden jeg har bodd ti år i Feragen, er det blitt flest turer i nærområdet. Fotturer er favoritten, ellers bruker jeg truger og spark med meier  etter oppkjørte spør om vinteren. Kroppen er ikke glad i ski, dessverre. Jeg unngår helst å gå etter vei, og liker meg best i terrenget. 

I Feragen er det veldig variert terreng, og naturen er rett utenfor døra. Derfor er ikke så ofte jeg bruker bil for komme meg på turer. Etter  at jeg flyttet til Brekken, låner jeg ofte med meg en hund på turene mine. Djuptjønna ved Storhøgda er en favoritt.

Hvordan vil du beskrive ditt turmål, og hvordan kommer du deg dit?

Du kan kjøre til parkeringa i Kromgruvveien mellom Kojan og Hitterdalen. Veinavn og avkjøring er skiltet. Følg veien helt opp og forbi hyttefeltet til venstre. Følg den gamle gruveveien til Gauldølsvollen, videre gjennom kløfta og opp på fjellet. Da kommer du til store og lille Djupskardtjønna (Djuptjønna), som ligger ved Storhøgda.

Der er det en lun og fin bålplass. Videre kan du fortsette etter gruveveien nedenfor Storhøgda til Røtjønnan og ned til Feragen, eller snu og gå samme vei tilbake. Dette er også en veldig fin skitur.

Hvorfor vil du så gjerne dra dit?

Bålplassen ved Djuptjønna er lun og fin nede ved tjønna. Selve turen går i variert terreng, har passe lengde og jeg liker meg kanskje aller best i åpent fjellterreng. En får se mye variert på turen, og det er flott utsikt. 

Hvor langt er det? 

Litt usikker på lengde, men rundt 12-15 kilometer hvis du går hele turen vil jeg tro. Snur du ved Djuptjønna, gjetter jeg rundt 8-10 kilometer tur-retur.

Djuptjønna ved Storhøgda. Kart: Kartverket

Se flere turmål