Tekst: Mats Ove Skott
Foto: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott.
Layout: Jonas Kokkvoll

Her har jeg gode barndomsminner med besteforeldrene mine.

Litt om deg selv: 

Jeg heter Mats Ove Skott, og er født og oppvokst i Brekken. Jeg jobber på Røros E-verk som energimontør. Er gift med Elisabeth og har to barn, Maja og Lars Ove.

Hvis du skal ut på tur, hvor vil du aller helst gå?

Da må jeg nesten velge Dagvolsjøen. Den ligger mellom Brekken og Vauldalen, på nordsida av fylkesvei 31.

Hvordan vil du beskrive ditt turmål?

Dagvolsjøen ligger forholdsvis høyt, 873 moh. Jeg trives godt i åpent terreng, og ved Dagvolsjøen er det sparsomt med skog. Det er et terreng som skiller seg litt ut fra andre steder i Brekken, for det er preget av nakent berg og fjellknauser. Innimellom er det felt med enorme steinblokker, og bratte skrenter ut i vannet. Det er fin utsikt mot Vigelen, og man får følelsen av å være på skikkelig fjelltur, selv om det ikke er lange utfarten. Det er lettgått, og et fint turmål for både store og små.

Hvorfor vil du så gjerne dra dit?

Jeg har gode barndomsminner derfra. Husker spesielt godt fisking og bærturer sammen med besteforeldrene mine, Bjarne og Ragna Skott. Etter at jeg fikk egne barn, har det blitt flest turer til Dagvolsjøen vinterstid. Det er en overkommelig tur med barn selv fra de er små, spesielt om man følger skisporet fra Jervbekkhåmmåren hyttefelt. 

Foto: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott.

Når vil du anbefale andre å gå dit?

Turen egner seg godt året rundt. Det er et populært turområde for hyttefolk rundt Vauldalen både sommer og vinter. Personlig holder jeg en knapp på vinteren. Det er trivelig å ta med pilkstikka og isboret, for det er mye røye i vannet. Vauldalen fjellhotell og Coop Marked Brekken er blant de som selger fiskekort hit.

Hvordan kommer du deg dit? 

Det kjøres skispor innover fra Jervbekkhåmmåren hyttefelt. Det er går an å sjekke om det er kjørt spor, dersom man går inn på www.skisporet.no. På senvinteren når det begynner å bli lengre dager, hender det at det blir kjørt skispor med skuter og sporlegger fra Henningsgården i Brekken. Da er det fint å ta en rundtur fra Brekken via Dagvolsjøen og tilbake til Rya i Brekken. Om sommeren går det sti innover fra Jervbekkhåmmåren mot Kvitmannen. Det er en lettgått og fin tur.

Hvor langt er det? 

Det kan kanskje være 4 kilometer til Dagvolsjøen fra avkjøringa til hyttefeltet. Mye oppover til du passerer hyttefeltet, men så flater det ut innover.

Flere tur mål finner du her