Tekst: Tomas Tomasson Punde
Foto: Meerke Krihke Leine Bientie

Litt om deg selv: 

Tomas Tomasson Punde, 43 år.  Oppvokst i Brekken og bor her sammen med Meerke og våre to yngste hjemmeboende barn Ebre og Saja. Jobber som verksmester på Gummi og Maskin på Røros.

Hvis du skal ut på tur, hvor vil du aller helst gå?

Det er nokså vanskelig å skulle trekke frem et spesielt sted, da det finnes utallige fantastiske områder å ferdes i her i Brekken og omegn. Jeg trives både i daler og på høye topper. Jeg syns det er spesielt flott å ferdes i det området som vi på sørsamisk kaller Guevtele, som kalles Vigelfjella på norsk. Navnet «Vigel» kommer forøvrig av det sørsamiske ordet vïegle, nemlig en karakteristisk fjelltopp slik Vigelpiken er.

Hvordan vil du beskrive ditt turmål?

I sørsamisk språk beskriver ofte stedsnavnet områdets særegenhet. Stedsnavnene gir oss viktig informasjon om den samiske historien, om tidligere generasjoners vandringer, bosetning og bruk av landområder. 

Jeg har sjelden eller aldri et spesielt turmål. For meg handler selve turen om å oppleve naturen, å bare være til. Ordtaket «veien blir til mens man går» handler for meg om å være i et område og tolke landskapet gjennom sansene. Da trives jeg best! 

Etter en dags vandring er det viktig å finne en perfekt plass for å slå opp lavvoen for nattens hvile. I Guevtele er det rikelig med fiskesjøer. Det er himmelsk å ligge på et reinskinn og nyte fersk fisk med en kald pils til. Guevtelesjaevrie (Vigelsjøen) er nok en av de mest kjente større fiskesjøene i området. Det sørsamiske ordet jaevrie betyr sjø.

Hvorfor vil du så gjerne dra dit?

Det er spesielt å ferdes i dette området og tenke på at her har samer levd i uminnelige tider. Guevtele er på mange måter interessant, da det finnes en rekke viktige sørsamiske kulturminner i området. 

Det betyr mye for meg å ferdes i et slikt landskap. I Guevtele finnes flyttveier, boplasser, beingjemmer og offerplasser for å nevne noe. For et par år siden ble det gjort banebrytende arkeologiske funn, som viser samisk bosetting og bruk av området fra nyere tid og helt tilbake til før vikingtid.

Når vil du anbefale andre å gå dit?

Ved å være i Guevtele i alle de ulike åtte årstidene, kan man oppleve landskapet på ulike måter. Det kan være relativt ugjestmildt midt på kaldeste vinteren, så derfor er de andre årstidene å foretrekke. Selv velger jeg å ferdes i Guevtele når været er godt, da jeg er en såkalt «go-værs-lapp»!

Hvordan kommer du deg dit? 

Det kommer an på hvor man velger å starte turen. Guevtele er lett tilgjengelig for den som ønsker seg dit. Man kan for eksempel ta utgangspunkt fra Brekken via Hyllingsdalen, Ridalen via Langen, Stuggudalen via Møsjøen eller Nedalen via Litjelvdalen.

Det er herlig å betrakte landskapet fra ulike topper og høgder. På vandring fra Guevtele hjem til Brekken via Hyllingsdalen, med Finnfloen foran meg.

I Guevtele finnes det mange samiske kulturminner. Noen av disse kulturminnene kan være vanskelig å oppdage uten «et øvet øye», erfaring eller kunnskap. Felles for alle er at de «flyter» inn i landskapet og er en del av landskapet. Noen ganger utgjør de selve landskapet. Denne offersteinen i Guevtele er et eksempel på nettopp det.

Flere turmål finner du her