I fotsporene til Oda Mari Skott Svendsen

Naturen i seg selv, den er mer enn nok

Litt om deg selv:
Jeg heter Oda Mari og bor i Skottgården i Brekken. Jeg er oppvokst i Vauldalen 8 km lengre øst og har mine foreldre og søster fortsatt der, to barn og samboer her i Skottgården. Jeg har nettopp avsluttet et langt arbeidsforhold i Forsvaret og jobber nå i Vauldalen i familiebedriften og på gården her i Brekken.

Hvis du skal ut på tur, hvor vil du aller helst gå?
Jeg har tre aktive hunder, vi har seks hester, to barn og vi driver en familiebedrift. Så mine turer blir ikke så lange, det betyr dog ikke at de ikke teller. Min favoritt tur når det er bart er bare fra gården og opp til Ryfossen. Det er akkurat passe avstand, jeg kan gå fra huset og alle hundene kan være med fordi vi går ikke på bilvei.

Hvordan vil du beskrive ditt turmål?
Det er stort sett slakt og fint å gå, men det er en drøy bakke mot slutten. Jeg går mesteparten på en gammel vei, litt grus og litt gjengrodd, så går jeg over på en liten sti på slutten og kommer ut ovenfor sjølve fossen. Når det er snø tar jeg akkurat samme turen, men som regel renner jeg på ski ned mot Ryen som ligger nede på sletta nedenfor fossen. Da får jeg fin utsikt mot fossen og gården foran. Jeg kan renne litt videre også, å ta oppover mot Bolagen hvis hesteveien er oppkjørt. 

Hvorfor vil du så gjerne dra dit?
Det viktigste for meg er å komme meg ut sammen med dyra. Derfor er ikke lengden, utsikten eller traseen det viktigste, men bare naturen i seg sjøl, den er mer enn nok.

Når vil du anbefale andre å gå dit?
Like fint når det er bart som når det er snø, fint for barn og voksne å se på den fine steinbrua når det er bart. Og en fin liten tur på ski når det er snø, man kan parkere ovenfor Ryen både sommer og vinter.

Hvordan kommer du deg dit?
Jeg går rett fra gårdsplassen og gammelveien østover, men det går som sagt an å parkere ved Ryen. 

Hvor langt er det?
Fra Ryen er det en km ca til fossen. Gammelveien går videre og man kan få en fin tur på noen km hvis man går forbi avstikkeren til fossen.

En overkommelig tur i flotte omgivelser. Små og store på to og fire bein, trives på tur til Ryfossen.