Markboksen er fylt. Slukene og spinnerne ligger klare til bruk, skinnende rene. Men hvor skal turen gå, og hvilke fiskekort skal kjøpes? Jan Inge Kveen Sorken har noen tips på lur. 

Tekst og foto: Jan Inge Kveen Sorken
Layout: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott

Aursunden

Ved Aursundens bredder er jeg født og oppvokst, og det var her jeg fikk min første fisk som barn. Før reguleringen og introduseringen av sik, var sjøen rik på ørret og røye. Siden den gang har siken mer eller mindre tatt over sjøen, og røya er nærmest fraværende. En utfordring for røya er at den gyter i nærheten av land og derfor fryses eggene når sjøen tappes ned. Noe røye finnes, men det er langt mellom man ser noe til disse. Ørreten har klart seg bedre og etter at tynningsfisket av siken begynte, har ørretstammen sakte, men sikkert begynt å ta seg opp igjen.

Jeg har rundt 50 til 70 timer på Aursunden hver sommer og da fisker jeg med oter og stang fra båt. Selv med denne erfaringen har jeg fortsatt ikke noe skikkelig fasit på hva fisken biter mest på.

Ørreten i Aursunden har bestandig vært sær i mine øyne. Noen ganger kan den bite på en knallgul wobbler, andre ganger foretrekker den en helt blank sluk eller spinner. Markdrag kan gjøre susen av og til, men oter er nok det som fungerer best totalt sett. Om man er supertålmodig kan man få fin ørret på fluestang også. Av fisk som finnes i Aursunden er det både sik, ørret, røye, harr, abbor og lake. 

Fiskekort får du kjøpt hos Coop Marked Brekken eller hos Inatur. 

Ta meg til fiskekort for Aursunden

Feragen

I Feragen vil jeg først og fremst nevne Vigltjønna på sørsiden av Viglpiken. Dette er et vann som har godt av å bli fisket i. Det er et lite vann hvor man nærmest garantert får fisk. Her finnes det både ørret og røye. Størrelsen på fisken er ikke all verden å skryte av, men den ligger på rundt 200 gram til 300 gram. Fin matfisk å steke i panna med andre ord. 

Enkleste veien opp hit er stien fra Brennbekken ved Feragsjøen. Turen opp tar  omtrent 1,5 time. Ved Vigeltjønna finnes det en åpen bu eid av Feragen Fjellstyre. 

Å gå rundt tjønna med en ultralett stang med spinner eller sluk er en morsom opplevelse.

Hadde med meg en markboks opp hit for en del år siden, og denne var tom etter 20 minutter. 

På vestsiden av Feragen ligger Feragsfjella. Her er det en god del vann med fin fisk i, både røye, ørret, sik og lake. Jeg har hatt størst «suksess» her oppe vinterstid, men har hatt fine opplevelser også om sommeren. 

I sjøen Feragen finnes det gjedde, sik, ørret, harr, abbor, røye og lake. De fleste fisker fra båt og man kan få fin fisk her. På vestsiden av sjøen kan man få mye grov harr. 

I Røragen er det stort sett hvitfisk som dominerer i form av gjedde, sik og abbor. I tillegg finnes det både harr og ørret. Jeg har fått mye grov gjedde her opp gjennom årene, men også en og annen fin ørret.

Fiskekort får man kjøpt hos Coop Marked Brekken eller hos Inatur.

Ta meg til fiskekort for Feragen statsallmenning

Røye, ørret, sik og gjedde.
Isfiske eller en stille kveld i skumringen
med fiskestang og mark.
Valget er ditt.

Her finnes informasjon om hvor du kan kjøpe fiskekort, kart med områder tillhørende fiskekortene og kontaktpersoner over private fiskevann.

Laste opp dine beste fiskebilder til vår Instagramkonto
Fiskekort selges her

Coop Marked Brekken:
Aursund Allmenning
Aursund Fiskeområde
Borga og Vaula Fiskeområde
Feragen Statsallmenning
Hydda og Hyllingen Fiskeområde
Nordre Ridal Fiskeområde
Rien og Glåma Fiskeområde

Kart over områder og tilhørende fiskekort finner du her

Velkommen til sportsfiske og friluftsliv i og rundt Aursunden. Området har et meget variert sport- og friluftstilbud

Ta meg til kartet
Kontaktpersoner for private fiskevann

Geir Magne Rytrtervoll:
Nordre Rien Fiskeområde

Terje Hanssen:
Bolagen - kún for isfiske

Hitterdale og Djupsjølia grunneierlag
fiskekort gjelder for Hitterdalvassdraget, fra Djupsjøen og oppover til og med Langen, inkludert Harsjøen.

Fiskekort selges ved fylkesvei ved Stigerslia.
Døgnkort kr 100, sesongkort kr 400.

Båt må leveres av grunneier.

Seneste artiklene

 

Velkommen til vårt digitale bibliotek.
Her finner du ikke bare fantastiske fiskevann, her finnes også vidunderlige muligheter for de liv du ønsker å leve, nære naturen,
med et varmt og inkluderende felleskap

 

Velkommen å lese mer om menneskene og bygdene runt Aursunden