Med svensk mor og norsk far, ble Gerd AiliSakka Strickert Klementsson lørdag døpt på grensa. Trolig er dette første gang noen blir døpt ved grensesteinen mellom Norge og Sverige.
Tekst og foto: Marit Manfredsdotter
Josefin Strickert Klementsson fra Funäsdalen og Magnus Strickert fra Brekken hadde ventet ti måneder på å få døpe sin lille datter. I utgangspunktet var dåpen planlagt til Anådalen i Sverige, og foreldrene håpet grensa skulle være åpen slik at den norske familien kunne reise over på den store dagen. Slik ble det ikke. Sist lørdag kunne de endelig samle familie og venner til den store begivenheten.
Tillatelse fra politiet
Da Jämtland ble farget oransje på koronakartet, måtte familien tenkte nytt. Det førte til et historisk øyeblikk på grensa.
– Vi fikk tillatelse av politiet til å arrangere dåpen midt på grensa, med strenge restriksjoner om at de norske gjestene skulle holde seg på sin side av grensa, og de svenske på sin side, sier far Magnus Strickert.
Historisk
Presten i Funsädalen, Beatrice Vall, holdt seremonien, og hun sa at hun aldri har opplevd noe lignende.
– Det fantes ikke i min fantasi at man kunne gjøre det på denne måten. Men det er veldig bra tenkt. Grensa har vel heller ikke vært viktig på denne måten før. I tider når vi kunne passere mellom landene uten restriksjoner, var vi ikke nødt å ta hensyn til alt som har kommet i kjølvannet av koronaen, sier hun.
På grensa var 40 slektninger og venner samlet denne dagen, 20 fra hvert land.
Storfamilien
Gjestene fikk vakkert holde seg på hver sida av riksgrensa denne dagen, nordmenn på sin, svenskene på sin.
Grenselinja
Bestefar Magne Strickert og aahka (bestemor) AnnaSara Stenvall fikk holde seg på hver side av grensa da deres barnebarn skulle døpes.
En vakker trekopp, en såkalt kåsa, ble brukt som døpefont.
Storebror
Viktig møteplass
– På denne måten trengte ingen å gå i karantene, og jeg tror vi trenger disse møteplassene etter ei lang tid med pandemi. Vi mister kontakten med hverandre, og det er ikke bra. Jeg føler også veldig sterkt på at at man er ett folk her oppe, uansett om man bor i Sverige eller Norge. Landegrensa betyr ingenting, sier presten.
Stemningen på grensa var god. Gjestene fikk både se og snakke med hverandre, om enn på avstand. Etter dåpen ble det rigget opp to matstasjoner, en på norsk og en på svensk side. Menyen var den samme i begge landene, elgburgere fra Stensaasen og søte kaker til kaffen.
Og hovedpersonen selv smilte til alle, hun som ble døpt til Gerd AiliSakka Strickert Klementsson, med hele familien samlet rundt seg.
Festmiddag
under
åpen himmel
Magne Strickert var kokken på norsk side og hans sønn, Magnus Strickert, på svensk.