Kommunestyret gjorde et vedtak om at det skulle settes i gang utviklingsarbeid i grendene knyttet til Brekken og Glåmos skolekretser etter beslutningen høsten 2020 om at skole og barnehage ikke blir lagt ned i Brekken.
Arbeidet med å løfte bygdene rundt Aursunden er i full gang, og går det som planlagt, blir det nytt liv i herredshuset.

Tekst: Torgrim Torpet og Marit Manfredsdotter
Foto: Marit Manfredsdotter

Distriktspolitikk

Prioriteringene for politikerne i den lokale politikken var hard høsten 2020. Uansett utfall, ville den endelige beslutningen få store konsekvenser både for de som var for nedleggelse, og de som var imot nedleggelse.

Spente minutter

Foreldre rundt Aursunden under kommunestyremøtet høsten 2020 kunne til slutt puste lettet ut da forslaget om å legge ned skolen og barnehagen ble nedstemt.

Ansvarsfull beslutning

Arbeiderpartiets Isak V. Busch og Jon Anders Kokkvoll på plass i Brekken før kommunestyretet høsten 2020 der bygdas framtid skulle avgjøres.

Alvoret preget Bekken høsten 2020. En nedleggelse ville få store konsekvenser, ikke bare for barna og deres foreldre, men for hele regionen. Dette førte til stor aktivitet i Brekken og grendene rundt.  Aursunden og Feragen har egne ungdomslag og bygdelag som driftes godt. Derfor er det viktig at alle støtter opp om det utviklingsarbeidet som er satt i gang, og som vi håper vil resultere i økt bolyst og tilflytting til vår skolekrets. Arbeidet skal være forankret i kommunens samfunnsdel, og ordføreren skal følge opp arbeidet. Det er svært viktig at arbeidet er lokalt forankret. 

Ordfører Isak V. Busch på vei ut døra på Brekken oppvekst- og lokalsenter.

Dannelsen av Brekken og omegn grendeutvikling (BOG) er en viktig faktor i dette arbeidet. Det har vært aksjetegning med et positivt resultat. Arbeidsgrupper er etablert, og arbeidet er godt i gang. I den forbindelse ønsket ordføreren et møte med interimsstyret i BOG for å få en oversikt over hva som er kommet i gang og hva kommunen kunne bidra med for å få fart på arbeidet. Kristoffer Tamnes, Arnstein Stensaas, Torgrim Torpet, ordfører Isak V. Busch og kommuneplanlegger Øystein Engan var samlet til møte i april 2021.

Det var en imøtekommende, lyttende og positiv ordfører vi møtte. Han var veldig tilfreds med arbeidet som er i gang, og han så positivt på det videre arbeidet. Ordføreren poengterte viktigheten av at arbeidet er lokalt forankret, og at han skulle gjøre det han kunne for å gi arbeidet drahjelp.

Økt bosetting
 i bygdene

Kommunen har nå startet arbeid med blant annet å kartlegge alle brukene i kommunen som ikke er i aktiv drift. Dette vil være et svært avgjørende arbeid for økt bosetting i bygdene, og på sikt bidra til økt aktivitet innenfor primærnæringa. Dette arbeidet vil BOG ta aktivt del i. Dette er noe grunneierne også må ta tak i og komme med innspill til med tanke på eiendom og hva som kan gjøres for å få bosetting og ikke bare ferieplasser. Vi trenger faste bosettere.

Mulighetene
herredshuset

Andre ting som ble tatt opp på møtet var fiber, og her settes det i gang et arbeid gjennom fylket. Tilgang på plasser å bo for de som ønsker å etablere seg i bygda var et sentralt tema. Det finnes allerede mange byggeklare tomter, og arbeidet med å synliggjøre dette er allerede gjort blant annet her på Bygdefolket.no.

Det jobbes konkret med å få til leiligheter både for kjøp og leie.  Dette blir omtalt senere når ting er mer konkret. Avtaler må inngås, og eventuelt kjøp må gjennomføres. En kan vel være så konkret å si at kommunehuset er ute på salg fra dagens eier, og at BOG er sentral i den prosessen. En god nyhet for mange i Brekken.

Videre ble det sett på muligheten for næringsutvikling. Lokaler for bedrifter og enkeltmannsforetak som ønsker lokaler å jobbe fra, finnes ved Brekken oppvekst- og lokalsenter.

Samarbeid

over

kommunegrensene

Næringsgruppa i BOG er godt i gang med arbeidet med blant annet å dra veksler på de ressursene vi har rundt oss. Bildet er tatt etter et møte mellom grensekommunene Røros, Holtålen og Tydal på 705 Senteret i Tydal. Øverst fra venstre Hans Iver Kojedal fra Røros kommune,  Olve Morken fra Holtålen kommune og Jan Lars Haugom fra Brekken grendautvikling. Nederst fra venstre Torgrim Torpet fra Brekken grendautvikling, Eli Cora Myrseth, nasjonalparkforvalter i Tydal, Marit Østby Nilsen fra Fjelldriv og Marit Berger, nasjonalparkforvalter i Tydal.

Tegne aksjer i grendautviklingslaget (BOG)

Skardsfjella og Hyllingsdalen verneområde, Aursundsjøen, fjellene og naturen rundt oss er områder som har stort potensial og som må taes tak i og utvikles med tanke på økt bolyst, men også næringsutvikling. Dette må gjøres i nært samarbeid med grunneiere og reindriftsnæringa.

Samarbeider vi og finner gode løsninger, har vi gode muligheter for å få til noe positivt for bygdene og de som skal bo her. Det være seg fastboende eller alle som har fritidsbolig som de tilbringer mer og mer tid på.

Arbeid for å få til dette er satt i gang, og det er planlagt møter med de berørte parter for å se hva man kan få til. Næringsgruppa jobber med dette,  og i løpet av våren har representanter fra bygda hatt møte på 705 Senteret i Tydal der også representanter for kommunene Røros, Tydal, og Holtålen samt etablerte bedrifter og styrer deltok.

Ser optimistisk

på framtida

Alt dette er spennende arbeid som vi håper vil resultere i positive ting for områdene våre. På bildet Torgrim Torpet fra næringsgruppa i BOG.

VI HAR TRUA PÅ BYGDA

Søker du en plass å bo der du har naturen og friheten rett utenfor døra?
Velkommen hit!

Vi håper du finner all den informasjon du trenger på våre sider. Hvis ikke, ta kontakt!

4 Kommentarer