VÅRTUR I VAKRE OMGIVELSER 15/4 – 18/4

Etter å ha fulgt med på langtidsvarselet, fant jeg ut at nå var det på tide med en ny tur. Det var meldt stor sol fra torsdag og ut helgen. Og når man bor i Brekken, så står det ikke på mangel av turmål. Valget falt på Viglsjøen, en sjø som jeg besøker et par ganger i året sommer som vinter. Det er en sjø kjent for de fleste. Sjøen ligger i Nordviglen, er cirka 6 kilometer lang og er delt mellom to kommuner, Tydal har nordsiden, Røros sørsiden. Det er Aursund fjellstyre som forvalter området på sørsiden. Tydal Grunneierlag forvalter nordsiden. Aursund Fjellstyre har også en enkel gamme som de leier ut her oppe.

Tekst og foto: Jan Inge Sorken

Datoen for avreise ble satt til torsdag 15/4 etter å ha samsnakket med noen kamerater. Arne Jørgen Thorsvoll med engelsksetteren PC og jeg dro opp fra Storelvavollen rundt halv ett på formiddagen. Herfra er det ca 10 km å gå opp til Viglsjøen (13-14 km om man velger å gå fra Thorsvollen).

Føret var noe av det bedre slaget, men tidvis tung da pulkene våre var fylt til randen. Dette skulle være en skikkelig komforttur og ikke en gramjegertur. På tur opp støtte vi på noen turgåere som noe forundret så de store pulkene våre. De påpekte fort at dette ikke kunne være snakk om en lettvektertur. Noe vi gliste lurt til.

Flere og flere dukket opp fra alle retninger

Vel oppe merket vi fort at været ikke stemte med varselet. Det var en sur nordvestlig vind, og det var snøbyger i luften. Kanskje været som var meldt ikke skulle slå til allikevel? Det får så være, tenkte vi, og begynte med å sette opp lavvo og telt. Noen timer senere kom også Lars Sødal. 

Fredag gikk stort sett med til fisking. Og det var tydelig at det var flere som hadde fulgt med på værmeldingen. Flere og flere dukket opp fra alle retninger, enten på dagstur eller overnattingstur. Været var heller ikke det helt store ennå. Det var sur vind og lett skylag som dekket for sola. Sola dukket ikke opp for fullt før litt utpå ettermiddagen, og vinden begynte å avta. Fredag ettermiddag kom Anna Grytbakk, Ingrid Opdal og Ole Anders Grytbakk også opp. Campen ble med det fulltallig.

Lørdag morgen varmet det skikkelig i teltet av en stor sol som stekte mot teltduken, og det var først nå at været slo skikkelig til. Frokosten ble fortært ute i solsteken. Hele lørdag satt vi på isen og slikket sol mens vi fisket. Det er noe med det å sitte og slappe av ute på isen i solsteken. Idyllisk, fantastisk, herlig. Adjektivene blir mangelfulle. Noen av oss tok turen opp Bjørnhåmmåren på en liten topptur.

Søndag morgen nøt vi frokosten i morgensola før vi pakket sammen og rente ned igjen. En flott tur, med flott vær og fin fisk. Og ikke minst trivelige turkamerater. Og jeg kan bare anbefale å ta turen opp hit om man er villig til å gå en bit og svette litt. Turmulighetene er mange rundt Brekken. Området rundt Viglsjøen ligger i Riast/Hylling reinbeitedistrikt, og det er viktig at turgåere tar hensyn til reinen, spesielt i tiden etter påske da reinen skal flyttes til sommerbeite og simlene skal kalve.

Planlegging og utstyr:

En slik tur som dette krever en skikkelig utstyrsjekk og god planlegging. Varme klær, dobbelt par sokker og undertøy, varm sovepose, godt og mykt liggeunderlag, spade, stabilt telt, nødlader og godt med mat er bare noe av det utstyret som jeg har med meg på tur. Ikke minst solkrem, minimum solfaktor 30, helst 50. Det er bedre å ha med seg litt for mye klær og litt for mye mat enn for lite. Plutselig sitter man der værfast. Det finnes nok av eksempler der det har vært for dårlig planlegging, og at man har undervurdert turen. Været kan snu bråkjapt, og da er det viktig at man har utstyret i orden. Planlegg i god tid, og gå over utstyret minst to ganger før du legger ut på tur. Gjerne lag en liste og kryss ut etter hvert som du går over. Selv om du bare skal overnatte en natt, så er det greit å være føre var. Det er ingenting som er verre enn å fryse på tur på grund av for lite klær.

God tur!

Jan Inge Sorken