Vinneren av Isfiskefestivalen 2022 - Siv Aas fra Tydal_Foto Marit Manfredsdotter.jpg

Aldri før har det vært tatt opp en så stor fisk på Haugatjønna som den Siv Aas fikk på kroken lørdag. Røya, som veide 2,4 kilo, ga førstepremie i årets isfiskefestival. Foto Marit Manfredsdotter.

I samme sekund som startskuddet går for årets isfiskefestival på Haugatjønna forserer 450 ivrige fiskere sperrebåndet med ett mål i sikte, å få den største røya på kroken. Siv Aas fra Stugudal leter seg lengst inn i vika ved Kjerkodden og slipper ned kroken gjennom den tykke isen. Lite visste hun da hvordan dagen skulle ende.

Tekst og foto: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott og Marit Manfredsdotter.

         Noen får det veldig travelt når startskuddet går.  Foto: Marit Manfredsdotter.

          Utstyr for en dag på Haugatjønna.  Foto: Marit Manfredsdotter.

          Store og små ute på isen.  Foto: Marit Manfredsdotter.

Det tar ikke mange minutter før de første rapportene om de første fangstene kommer. Vika ved Kjerkodden scorer høyt på denne tellinga gjennom hele dagen.

Lars Sødal Foto Elisabeth

Lars Sødal nyter fiskelykken. Foto: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott.

Arne Jørgen Thorsvoll Foto Elisabeth

Arne Jørgen Thorsvoll er en av de som raskt får napp. Foto: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott.

Her sitter blant andre kameratene Arne Jørgen Thorsvoll og Lars Sødal side om side på hvert sitt reinskinn. Før halvtimen har gått, ligger det flere fine, velfødde røyer og spreller på isen ved siden av dem. 

– Flaks, mener Lars. 

–  Tja. Det kan vel ikke være bare det når det ligger fem fisker hos deg og ingen hos meg, kommer det lurt fra en fisker et par meter unna. 

2 Lars Ove Bakke Skott Foto Elisabeth

Lars Ove Bakke Skott fra Brekken følger med på konkurrentene lenger borte i vika. Foto: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott.

Det var mange unge ute på isen denne aprildagen. Ameli Sandbakken var en av dem. Hun ble også den som stakk av med seieren i juniorklassen.

Ameli Sandbakken_Foto Marit Manfredsdotter

Ameli Sandbakken fra Røros tok førsteplassen med til sammen fire fisker på totalt 3,18 kilo. Denne røya veide 1,4 kilo. Foto: Marit Manfredsdotter

Plutselig høres glade hyl litt lenger bortpå isen. Fiskere stimer til fra alle kanter og vitner om at noe stort har dukker opp fra dypet. Det viser seg at elleve år gamle Theoline Håbjørg har fått storfangst. 1,88 kilo veier fisken som fiskeren stolt kan løfte i været. 

Det ble travelt for arrangørstaben når storfiskere på rekke og rad kom for å veie fisken. Foto: Marit Manfredsdotter.

Theoline Håbjørg Foto Elisabeth

Rekrutteringen er god av fiskere på Haugatjønna, og det er muligens ikke så rart når man får fisker på denne størrelsen slik Theoline Håbjørg fikk. Foto: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott.

I denne konkurransen får alle unge deltakere premie. Foto: Marit Manfredsdotter.

        Vind og ruskevær er ikke noe som stopper en ekte storfisker.  Foto: Marit Manfredsdotter

        Ly for vinden er godt når en blir sliten og trenger litt hvile fra fiskinga.  Foto: Marit Manfredsdotter.

På den andre siden av Kjerkodden er det færre fisker å se på isen, men til gjengjeld er det hit skuelystne kommer for å ta en titt på konkurransens største fangst. 2,4 kilo skal vise seg å holde til seier. Siv Aas får mange besøkende som tar bilde av storrøya.

– Jeg kjente med en gang at denne var stor. Det var ikke bare å dra den opp på isen, jeg måtte holde på ei stund før jeg fikk den opp, legger Siv Aas til.

Grunneier Kjell Håvard Tamnes var nødt til å dobbelsjekke vekta på røya Siv Aas dro opp. – Jeg har aldri sett en så stor en røye her tidligere, sier Tamnes og kikker en gang til på vekta. Foto: Marit Manfredsdotter

Klement Steen_Foto Marit Manfredsdotter

– Her kan det definitivt være styggammel røye, sier zoolog Klemet Steen. Foto: Marit Manfredsdotter.

Klemet Steen er spesialist på røye, og den eldste røya han undersøkt var 32 år gammel. Den var ikke tatt opp på Haugatjønna. Dette er  Steens første besøk på isfiskefestivalen, og han brukte sin fagkunnskap for å nå helt til topps i konkurransen.

– Men jeg tror nok at jeg fort kan blir slått av de lokale, til tross for at jeg bruker erfaring med krillolje på kroken, fastslår Steen og smiler.

Idet sluttsignalet går, har til sammen 221 fisker havnet på isen med en totalvekt på 141 kg. Det gir et gjennomsnitt på 0,64 kilo per fisk. Siv Aas fikk den største fisken på 2,4 kilo, noe som skulle vise seg å være rekord på Haugatjønna. Dette ble belønnet med fem tusen blanke kroner. 

Med elleve fisker på totalt 10,91 kg, ble Svein Haugen årets vinner. Han fikk dermed et napp i vandrepokalen, og fikk med seg et isbor i tillegg til et døgns fiske på Haugatjønna. Beste junior ble Ameli Sandbakken som dro opp fire fisker på til sammen 3,18 kg.

Isfiskefestival Brekken 2022. Copyright Marit Manfredsdotter.

Køa til innveiing var lang denne dagen. Foto: Marit Manfredsdotter.

Det ble også trukket ut et døgns fiske på Haugatjønna blant de øvrige deltakerne. De heldige vinnerne som kan begynne å drømme om storrøya, ble Ida Trønnes, Halvar Kjellmark, Bjørnar Johnsen og Jesper Nordvik. 

Marit Sjøvold Kulbotten vant tusen kroner i uttrekkspremie fra Rørosbanken. Det må også nevnes at alle juniorer, uavhengig av fangst, fikk velge seg en gevinst fra premiebordet. 

Siv Aas_Foto Marit Manfredsdotter

Og med det var årets fiskefestival historie. Men fortellingene om storrøya som glapp får antageligvis leve videre, helt til fiskerne samles på Haugatjønna neste påske. Foto: Marit Manfredsdotter