Nei, ildsjeler kan ikke redde bygder alene,
– men deres bidrag er uvurderlige!
I Hitterdalen, Kojan, Valset, Feragen, Brekken, Vauldalen og Aursunden er vi så heldige å ha kilometervis med flotte skiløyper. Uke etter uke blir utallige dugnadstimer lagt ned for at vi andre skal få nyte fine turområder med ski på beina.
Tekst: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott
Toppbilde: Jonas Kokkvoll
Bildebehandling: Kari Sivertsen Haugen
Røros tur- og løypeforening drifter en av løypemaskinene.
Lite kan måle seg med nypreparerte spor etter en løypemaskin. En av maskinene som tilhører Røros tur- og løypeforening er stasjonert i Vauldalen. Denne kjører blant annet innover mot Gruvsjøen, Borgedalen og Rutrøysa, til stor glede for både fastboende og hyttefolk. På torsdager kjøres flotte spor i lysløypa, slik at barn og voksne får utmerkede forhold på serierenn. Traséen fra Brekken til Nyvollen og Kokkvollen er også tilgjengelig med løypemaskin. Når snøforholdene ligger til rette for det, er det mulig å gå i preparerte spor helt inn til Saubua. Det er med andre ord bare å velge og vrake mellom flotte turmål!
Hitterdalingene og feragsingene har egen løypemaskin.
I Hitterdalen og Feragen har privatpersoner gått til anskaffelse av egen løypemaskin. Denne driftes med støtte fra Hitterdal – Feragen idrettslag. I likhet med løypemaskina i Brekken, er også denne utstyrt med GPS. Dermed kan alle gå inn på nettsida www.skisporet.no, og til enhver tid få oppdatert løypestatus. I tillegg blir det kjørt flotte løyper med skuter og sporlegger i området. Idrettslaget har egen facebookside, hvor det blir gitt informasjon når skuteren har vært ute og lagt spor.
Foto: Kari Sivertsen Haugen
Brekken il har gått til innkjøp av GPS.
I vinter kjøpte Brekken il GPS til idrettslagets skuter. Dermed er det mulig å følge også dennes bevegelser på nett.
Leder i Brekken il Ski & Trim, Mats Ove Skott, forteller at det likevel er en del løypekjøring som ikke kommer fram ved å gå inn på nettsida skisporet.no
– Vi har GPS kun på idrettslagets skuter. Til tider kan det være behov for å bruke flere skutere for å legge spor, det er et stort område vi skal dekke. Blant annet har Aursunden Ungdomslag egen sporlegger, men de som kjører spor her må bruke egen skuter. Jeg oppfordrer til å følge facebooksida til Brekken il, Ski & Trim. Her legger vi ut informasjon om løypekjøring som ikke vises på skisporet.no, sier Skott.
Ønsker å fordele arbeidet på flere.
I mange år har noen få løypekjørere brukt utallige timer på skutersetet, og deres bidrag har vært uvurderlig. Nå ønsker imidlertid styret i Ski & Trim å få med seg flere til å kjøre spor, slik at arbeidsmengden for den enkelte blir mer overkommelig.
– Paul Ivar Sollie er blant dem som har kjørt spor for Brekken il i en årrekke. Hvor mange timer han har brukt er umulig å anslå. Det holder ikke med en mann for å dekke opp det arbeidet som han har lagt ned gjennom årene, sier Skott.
Han forteller videre at de nå er en gjeng som skal dele på løypekjøringa i Brekken.
– Det har vært fryktelig lite snø i vinter, så det er flere traséer som ikke er kjørt enda. Men planen er at vi tar ei uke hver, slik at det ikke blir for mye arbeid på hver enkelt. Det kommer selvfølgelig an på vær og føreforhold, men målet er at det skal være oppkjørte spor i helgene.
En del av løypemannskapet under et planleggingsmøte tidligere i vinter.
Alle var ikke tilstede da bildet ble tatt. Fra venstre: Mats Ove Skott, Terje Hanssen,
Sondre Prøsch og Odd Georg Østbyhaug.
Foto: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott
Dugnadsinnsatsen er stor i alle bygdene.
Uansett om du vil gå på ski i den ene eller den andre bygda, er det mange fine løyper å velge mellom. For hver gang du møter nykjørte løyper i skog og fjell, er det noen som har vært ute før deg.
– Det er viktig å huske på at en stor andel av løypekjøringa blir utført på dugnad. En del bruker til og med egen skuter og betaler drivstoffet selv. Det er ikke å forvente at det skal være nypreparerte spor overalt til enhver tid. Løypekjørerne gjør så godt de kan med de ressursene de har. De fortjener stor takk, og en klapp på skuldra for den innsatsen de gjør, legger Mats Ove Skott til.
Pass på at du ikke går glipp av løypeinformasjon.
Ta en titt på disse sidene: