Høstens store loppemarked i Fjellvang Feragen går av stabelen to helger i midten av september. Det er utallige dugnadstimer som blir lagt ned for å gjennomføre et så stort arrangement, og vi har fått være med bak kulissene for å ta en nærmere kikk på arbeidet som gjøres.
Tekst og foto: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott
Begrepet dugnad betegner en innsats vi gjør for fellesskapet, uten å kreve betaling for det. Begrepet er godt kjent i hele vårt langstrakte land, og ble faktisk kåret til Norges nasjonalord i 2004.
Selve ordet stammer fra det norrøne dugnaðr, som betyr «hjelp, støtte» eller «dyd, god egenskap». En treffende betegnelse på bygdefolket i Feragen, hvor dugnadsånden lever i beste velgående.

Lukten av hjortetakksalt og varm steketakke fyller kjøkkenet.
Anne Ma Kløften Feragen og Edel Langen steker hyllkake og lapper, rykende ferske til sultne loppekjøpere.

Kjerstine Feragen trakter kanne etter kanne med kaffe.
Det går med mange liter når bygdalaget har kafédrift både ute og inne.

Det nærmer seg åpning, men komitéen har alt under kontroll og unner seg en kaffetår på morgenkvisten.
Det sosiale samholdet er viktig, og bidrar til at dugnadsfolket stiller opp gang etter gang.

Rolf J. Feragen kobler opp mobiler og betalingsterminaler.
Det er avgjørende at teknologien spiller på lag,
når kjøpetrangen er stor og køen er lang.

«Kroner en, kroner to, kroner tre, kroner fire…»
Stein Vidar Sundt holder orden på kronasjene.
Men hvor mye Feragen Bygdalag tjener på loppemarkedet, – det er en godt bevart hemmelighet

I Feragen finnes noe for enhver,
– også for små prinsesser på skattejakt.

Det lover godt for loppemarkedets framtid.
Den yngre garde er med på dugnaden,
og har stålkontroll i kaféen.

«Kjøp sukkerkandis og Rigabalsam, og springstepsko te deinn som stepp»
Rolf J. Feragen stilte som Feragens Bør Børson Jr under loppemarkedets første dag.