Når dørene åpner klokka 11, første søndag i advent, fylles det lille forsamlingslokalet Samhold, Kojan fort opp. Folk i alle aldre sprer seg foran salgsbordene inne i hovedsalen, og spesielt hjemmebaksten er svært ettertraktet. I fjor ble alt flatbrødet solgt i løpet av den første halvtimen og de gikk også tom for lodd i den populære kjinnbytta. I tillegg til flatbrød og diverse julebakst, er julemessa også kjent for lekkert og variert håndarbeid.

Tekst: Kristin Fredheim
Foto: Rita Solsten og Elisabeth Larsdatter Bakke Skott

Det er ikke så mange fastboende i Kojan og Valset, og man kan vel fastslå at det er en aldrende befolkning her.  Men de 29 husstandene som tilhører Kojan Ungdomslag, ligger slett ikke på latsiden når det er snakk om dugnad for forsamlingslokalet sitt! 

I begynnelsen av 1980-årene bygde man på forsamlingslokalet ved hjelp av dugnadsinnsats.  For å drifte huset, fant man ut at man skulle arrangere julemesse for å få litt flere inntekter. 

I 1984 ble julemessa arrangert for aller første gang, og neste år er det altså 40-årsjubileum! 

Julemesse Samhold Kojan, foto Rita Solsten

I uker og måneder før julemessa, har ivrige sjeler bakt, strikket, heklet og organisert.

Det er de samme ildsjelene som står på hvert år. Her har du spreke pensjonister som samles flere ganger for å bake flatbrød, lemse og julekjeks, og driftige damer som lager håndarbeid hele høsten gjennom for å selge på julemessa. 

Julemesse Samhold Kojan, foto Rita Solsten

I tillegg til alt håndarbeid og hjemmebakst, er det både kjinnbytte og aftentrekning, samt salg av kaffe, kaker og kjøttkaker.

De fleste som sogner til Kojan og Valset er i aktivitet på en aller annen måte i forbindelse med julemessa, om det så er snøbrøyting, sponsing av kaker og gevinster eller kjøkkentjeneste. 

Julemesse Samhold Kojan, foto Rita Solsten

Julemessa er et av de to faste arrangementene som avholdes i Samhold hvert år. Det andre arrangementet – som også trekker en del folk – er gaukrennet skjærtorsdagen.

Det er så mye folk og hektisk aktivitet, at det går ikke lang tid denne søndagen, før vinduene i den lille salen er helt neddugget. Varm damp fra folk som har tatt seg en pause fra julestria, og den gode eimen av kjøttkaker gjør sitt til det. 

Julemesse Kojan foto Elisabeth Larsdatter Bakke Skott

Om du vil sikre deg julestemning,
i tillegg til hjemmebakst og håndarbeid til jul,
så anbefaler vi deg å ta turen til Kojan søndag 3.desember!

Næringslivet rundt Aursunden
Her finnes mer enn du aner

Rundt Aursunden er det mange spennende bedrifter, og vi har samlet dem på et sted så at du enkelt kan komme i kontakt, enten du trenger en seng å sove i, ved til vinteren, en bedre middag, dagligvarer, en fotograf, en kaffe, en båt eller en skikkelig håndverker. Velkommen til oss.

KALSA

PÅ KALSA E VI ITJ SOM AINNA FOLK,
OG DET SKA DU VÅRRA GLAD FØRR
Kontakt oss

LEDIG ANNONSEPLASS

DENNE PLASSEN KAN BLI DIN 
Kontakt oss

Er ikke din bedrift her ennå?

Du får tilgang på en unik markedsplass, og dine kunder finner deg enkelt. Kontakt oss så ordner vi det i dag.

Velkommen til Bygdefolket