Mange har nok på vei gjennom Hitterdalen etter riksvei 30 lagt merke til at det skjer ting rundt det spesielle huset ved krysset inn til Harsjøen. Det ærverdige og gamle huset med sitt særegent utseende har lenge stått tomt og litt forfallent. Nå skjer det et omfattende restaureringsarbeid der. 

Tekst og foto: Ann Kristin Nilsgård Feragen

Oppussingen er i full gang.

Huset ble bygget i perioden 1916-1917 av ingeniør Einar Dahl fra Trondheim, som var direktør ved Kromgruvene i Feragsfjella. Han kjøpte tomta av Ole Feragen på Litjvollen, Ol-Eriksa Ola. Dahl og familien bodde der fast noen år og brukte det senere som feriebolig. Sønnen Tor Dahl tok over huset etter sine foreldre. (Kilde: Rørosboka).

Familien Dahl drev i mange år kaffebrenneri i Trondheim. Kikki Dahl, kona til Einar Dahl, var en foregangskvinne og bidro blant annet i innsamlingen til midler for å få bygd kapellet i Hitterdal. Hun donerte også selv en stor sum.

Tomtebo_foto: Ann-Kristin Nilsgård Feragen

De gamle vinduene restaureres og brukes igjen.

Tomtebo_foto: Ann-Kristin Nilsgård Feragen

I oppholdsrom i første etasje er tapeten ny, men dør og vedovn mangler en oppgradering.

Tomtebo_foto: Ann-Kristin Nilsgård Feragen

 Inngangspartiet er i ferd med å få nye fliser.

Oppholdsrom i første etasje har fått ny tapet.

Tomtebo ble tidlig på 70-tall solgt videre til Peder Johanesen. Han ble gift med Dagny Johansen som forøvrig var mor til forfatteren Axel Jensen. De hadde opprinnelig hytte ved Harsjøen, men den brant ned og de trengte et nytt sted i Hitterdalen. De eide huset i noen få år før det ble solgt videre til Olav Munkvold. Datteren Unni Munkvold tok etter hvert over Tomtebo og bodde der fast en periode på 90-tallet.

På den tiden drev hun fiskebutikk i Finneveta på Røros. Unni solgte Tomtebo til familien Hjelmeland Brekke i 2020. Med Kjellmark AS som entreprenør har de nye eierne store planer for huset.

Tomtebo_foto: Ann-Kristin Nilsgård Feragen
Tomtebo_foto: Ann-Kristin Nilsgård Feragen

Deler av stua i førsteetasje.  Der er det også  lagt ny tapet.

Tomtebo_foto: Ann-Kristin Nilsgård Feragen

Så mye som mulig tas vare på, også de gamle dørene.

Tomtebo_foto: Ann-Kristin Nilsgård Feragen

Det største soverommet har fortsatt orginaltapeten.

Tomtebo_foto: Ann-Kristin Nilsgård Feragen

Trappa opp til andre etasje.

Tomtebo_foto: Ann-Kristin Nilsgård Feragen

Gangen i andre etasje.

«Spøkelsesloftet» i tredje etasje.

Tomtebo. Stort bad med utsikt. Foto Tomtebo, Oppussingen er i full gang. Foto: tomtebo 3.etasjen, spøkelsesloftet. Foto Ann Kristin Nilsgård Feragen

Nytt stort bad med utsikt.

Det er mange historier knyttet til Tomtebo. En av historiene er en beretninger om at de frivillige styrkene fra Sverige og Finland brukte huset en kort periode krigsvåren 1940 da de sammen med nordmenn trakk seg tilbake etter trefninger med tyske styrker på Os. Det fortelles at disse styrkene la igjen en del utstyr, blant annet våpen.

Det sies at flere hitterdøler da så sitt snitt til å sikre seg en Krag Jørgensen som gjerne ble brukt til jakt når krigen var over. Anders Feragen på Litjvollen fortalte en historie om at de frivillige styrkene hadde med seg en gris som de kokte i bryggerikjelen i kjelleren på Tomtebo. Etter at de hadde reist derfra, sto kjelen igjen med et tykt fettlag på toppen. 

I den perioden familien Dahl eide huset, var Tomtebo et sosialt treffpunkt i bygda, fortelles det. De som var barn da husker at de ble bedt dit på en slags juletrefest. Der fikk de smake sin første appelsin. 

Bildene under er fra megler da Tomtebo lå ute til salgs

Siste nytt i bygda!

AKTUELT
22. november 2024

Framtida landet i Brekken

Drona landet ved Bjørkly og alle var samlet til den spennende landinga.
AKTUELT
19. november 2024

Redaksjonen ønsker flere skribenter

Hvis Bygdefolket.no skal bestå, er vi helt avhengig av at flere bidrar med tips, med en rask penn og med et kamera som fanger det som skjer i bygdene våre.
Ann Kristin Solsten. Foto Nina KonowAKTUELTHISTORIEKULTUR
18. november 2024

– Historie og formidling har alltid fenget meg

Lokale myndigheter på norsk og svensk side kunne ikke bli enige om hvem som hadde omsorgen om de eldre.