Trygt mellom politiet og HV-mannskaper har seks kvinner innkvartert seg i en leilighet ved Vauldalen Fjellhotell. Med strikketøyet i fanget og falkeblikk mot riksveien er de frontlinjen som skal sikre Norge mot den uvelkomne korona-gjesten.
Tekst, foto og layout: Marit Manfredsdotter
«Her har kommunen brukt kost og børstet støv av noen pensjonerte sykepleiere».
– Jeg trengte ikke å tenke meg om to ganger da jeg fikk spørsmålet om å ta noen vakter her. Det sier Reidun Båtnes Sødal som har arbeidet som sykepleier i mange år før hun pensjonerte seg. På Vauldalen har hun vært siden 20. januar da teststasjonen åpnet.
Historisk sett har sanitetskvinnene alltid gått i bresjen for god hygiene, en arv som den strikkende grensepatruljen på Vauldalen nå fører videre.
– Hvordan får man en slik jobb?
– Her har kommunen brukt kost og børstet støv av noen pensjonerte sykepleiere, sier Båtnes Sødal og smiler. Men så blir hun alvorlig og legger til:
– Alle som arbeider her har fått grundig opplæring. Det er en enkel praktisk oppgave å utføre testen, og vi er alltid to på jobb. En av oss tar selve prøven, og det foregår utendørs. Den andre ordner det praktiske inne. Det er strenge rutiner rundt hygiene. Vi har flere soner vi går gjennom, og både på- og avkledning av frakker og annet utstyr følger et strengt regime, sier hun.
– Kvinnene har bestandig vært framsynt, sier Reidun Båtnes Sødal og ser ut gjennom vinduet, forbi en parkert politibil mot skiltet som gir tydelig indikasjon på at du har kommet til en grensepassering.
– Jeg føler meg heldig som fikk bli med på denne jobben, sier Ellen-Ingrid Sødal.
I stille perioder blir strikkinga tatt fram. Strikkepinnene arbeider frenetisk,
også under selve intervjuet.
Måtte snu og reise tilbake til Funäsdalen
Teststasjonen på Vauldalen har åpent mellom 7.45 og 11.45 hver dag. I starten var det mange som kom utenfor åpningstida, og de måtte snu og kjøre tilbake til Funäsdalen for å sove der om natta fordi de ikke hadde fått med seg åpningstidene. Det er det veldig få som gjør vendereis nå. Det indikerer at informasjonen når fram.
Trygg arbeidsplass
På plass ved grensekontrollen denne dagen er også Ellen-Ingrid Sødal.
– Er du ikke redd for å bli smittet selv i en slik jobb?
– Nei, jeg føler meg egentlig mer trygg på jobb her enn ute i samfunnet for øvrig, for her har vi så mye beskyttelsesutstyr. Jeg har aldri tenkt at dette er farlig. Jeg føler meg heldig som fikk bli med på denne jobben, sier Sødal.
Hun driver sammen med sin mann en gård ved Aursunden, og vaktposten på fire timer om formiddagen på Vauldalen lar seg godt kombinere med gårdsarbeidet.
I offentlighetens tjeneste
Innenfor døra er beskyttelsesutstyr, antibac og alle mulige ting for testing stablet langs veggene.
Siden teststasjonen åpnet for en måned siden, viser statistikken at mellom null og 17 personer er innom i løpet av en dag for å teste seg. Men det er blitt færre og færre. Før kunne mannskapet på grensa teste hyttefolk og andre som ønsket en hurtigtest, men nå er det slutt med det siden restriksjonene ble strammet inn.
– Nå tester vi bare mennesker som kommer fra andre land. Ønsker du en hurtigtest, må du til Røros, sier Båtnes Sødal før hun kaster garnet over fingeren og tar nytt tak rundt strikketøyet.
Testet amerikanske soldater
– Vi har hatt to amerikanske soldater som var på vintertrening i Norge innom hos oss, ellers er det bare svensker. Vi ser jo at det er andre nasjonaliteter som krysser grensa, men vogntogsjåfører er henvist til tollen. Vi kunne godt testet dem også, men reglementet er ikke slik, i hvert fall ikke foreløpig, sier Båtnes Sødal.
Reinslakt skapte lange køer
– Men en søndag ble vi overrumplet med masse folk som sto i kø for å teste seg. Det viste seg at det var svensker som skulle hente hjem rein som hadde kommet over grensa i forbindelse med reinslakting i Harsjøen. Den dagen var det travelt her, legger Båtnes Sødal til og ler.
– Hvor lenge blir dere på vaktpost her?
– Det kan bli til påske eller lenger. Det er det ingen som vet noe om i dag, sier Båtnes Sødal.
Hun er forbauset over hvor positivt alle tar restriksjonene, og hun forteller at mange gir uttrykk for at de kjenner seg trygge ved å bli testet.
Utenfor vinduet passerer en politibetjent. HV-mannskaper sitter i jeepen ved parkeringsplassen og spaner mot øst og vest. Det er stille på grensa denne dagen.
Det er ikke umulig at de strikkende testemannskapene på grensa vil lansere en egen korona-genser. Det kan i så fall bli et supplement til den populære brekkhuva. Men det er det for tidlig å si noe om.
Vil du vite mer om hva som skjer i bygda, ta en titt i våre arkiv.