NM i rakfisk ble 8.-10. november arrangert for 18. gang på Vauldalen. Og som så mange år tidligere, tok Stensaas seg helt til topps.
Tekst: Oda Mari Breivold Skott
Foto. Privat
Totalt var det 19 produkter med i konkurransen fordelt på 14 produsenter fra fjern og nær.
En ekspertjury på seks har kåret Norges beste rakfisk i kategorien oppdrett og villfisk.
Årets vinnere i villfisk-klassen:
1. Hardangervidda, Leni
2. Jotunheim Fisk
3. Hardangervidda, Ola Årets vinnere i Oppdrettsfisk klasse:
Årets vinnere i oppdrettsfisk-klassen:
1. Stensaasen hel fisk
2. Sæterstad Gård
3. Pinstifisk
Opprinnelsen
Men hvorfor i all verden arrangere NM i rakfisk på Vauldalen, lurer du kanskje på?
Det er fordi det var nettopp i området her, øst for Røros at rakfisk er omtalt for første gang. Vi som bor midt i blant noen av de beste fjellfiskvann må skjønne at det ble spist mye fisk her før i tiden også. Så da er det jo veldig artig at det dukker opp lokale produsenter på pallen i NM år etter år.
I villfisk-klassen kom også Lars Eggen, bror til Mari Eggen fra Feragen, på andreplass, og i tillegg vant han i år publikumsprisen på banketten med sin fisk. Pinstifisk har deltatt i oppdrettsklassen i mange år og fikk en fortjent tredjeplass i år, veldig artig da han har vært nær pallen flere år.
Likevel er det en som helt klart skiller seg ut når det gjelder rakfiskproduksjon. Ikke bare for at han har servert rakfisk i beste sendetid til den sinteste kokken av alle, Gordon Ramsey, men også fordi han historisk sett har levert kvalitetsprodukter i mange år.
På pallen 13 ganger
Stensaas og Arnstein Stensaas har vært på pallen i NM i rakfisk med et eller flere produkter de siste 13 gangene Vauldalen har arrangert NM. Kanskje noen er fristet til å undre seg om det er lokale dommere som er vant med smaken som gjør at rakfisken fra Stensaas kommer så høyt opp hver gang, men der kan jeg stoppe undringen deres.
Dommerne er valgt ut med bakgrunn i at juryen totalt sett skal bestå av folk fra ulike steder geografisk og gjerne representere ulike tradisjoner for legging av rakfisk. Til tross for dette, og at det er ny jury regelmessig og nye ganer som skal smake, havner altså vår lokale rakfisk produsent på pallen, år etter år.
Fra venstre: Arnstein Stensaas, vertinne for kvelden Jorid Skott Svendsen fra Vauldalen Fjellhotell, Ola Hov fra Hardangerfisk som vant 1. og 3. plass i villfisk-klassen og Lars Eggen som tok 2. plass i villfisk-klassen. Foto: Privat
Juryen: Guri Heggem jurylederen, Gunn Elisabeth Riseth, Francis Horn, Liv Berit Luksengård Mjelva, Ole Skogstad, Trygve Larsen, Jorid Skott Svendsen (vertinne) og Anne Lise Støyten. Foto: Privat