Utenriks

Nord for Fjellheim, vesta Evavollen, nea Kojedalen og østa grensa

Vi mener det er et friskhetstegn å følge med på hva som skjer i bygdene rundt oss. Derfor har vi bestemt oss for å åpne en «utenriksavdeling».

Ta Glåmos for eksempel.  Etter lange tider i pandemiens grep kunne Glåmosdagan arrangeres i år. Det mener vi fortjener en omtale også på Bygdefolket.no. Det står som oftest engasjerte mennesker bak alt som skjer på bygda. Her bor det folk med dugnad i blodet og glede i hjertet for å skape noe for andre. Det er vi svak for!

Tekst og foto: Åsmund Sandkjernan

I 2012 kom ildsjelene i Glåmos Bygdalag på ideen om å arrangere ei helg med aktiviteter, lek og moro. Glåmosdagan ble navnet på  arrangementet, og de fikk med seg de fleste lag og foreninger på Glåmos. Med andre ord ei helg der Glåmos-bygda var i fokus, og det ble suksess med flere hundre tilreisende.

I de ti åra som har gått, har aktivitetene stadig blitt forandret. Men fokuset har hele tiden vært å skape liv og røre i bygda denne helga.  Koronaen satte en stopper for arrangementet i 2020, men 27.-29. august i år ble de niende Glåmosdagene kjørt i gang.

Et gedigent loppemarked i gymsalen ved skolen samlet mange kjøpelystne folk.

Været var på sitt aller beste denne helga, og det viktigste på familiekvelden fredag var lek og moro for ungene. Smed-Jon Ryttervoll kom som vanlig med trygge, samarbeidsvillige ridehester, og innendørs bød Lester Goodwine på trylleshow.

Lørdag fortsatte loppemarkedet, og i godværet samlet det seg et par hundre godtfolk i og utenfor samfunnshuset (med anbefalt korona-avstand). Salgsboder både ute og inne fristet med gode lokale varer fra rundt 20 tilbydere.
Musikk og sang ble flott levert av familien Langen-Lundqvist som nylig har kjøpt hus på Glåmos. Unge Peder Angel håndterer vare Prøysen-sanger like godt som fengende rockelåter, nydelig levert.

Saueflokken på Evavollen har gitt fra seg ull og skinn slik at Solvår Kverneng Evavold hadde svært mye fint å selge. 

Bjørn Sandnes var selvsagt på plass med sikburger. Han delte bord med Magne Jostein Haugen som solgte kniver.

Det årlige andeløpet var et av høydepunktene med store premier til de endene som taklet Glommas vann nedstrøms fra Vintervollbrua til Kroken. Nesten 900 ender ble solgt, og de kjempet i racet om å bryte mållinja først. Vinner av 65 tommer tv ble Violetta Mortensen.

Lørdag kveld var det pub og quizkveld i Glåmos samfunnshus. På grunn av restriksjoner var maksantallet satt til 70 personer, men disse hadde i hvert fall en trivelig kveld. God mat, god drikke, ymse hodebry og fengende musikk med John Arne Langen og Tore Meli avsluttet årets Glåmosdager.

Her kan det komme flere artikler fra bygdene litt unna oss

Men til vi har mer å by på derfra, ønsker vi å
invitere dere inn til Bygdefolket.no

AKTUELT

77 posts

FISKEKORT

1 post

JAKTKORT

1 post

KULTUR

12 posts

LEVE OG BO

24 posts

PRAKTISK INFO

1 post

PROFILEN

4 posts

TOMTER TIL SALGS

2 posts

UTENRIKS

1 post