Sola skinner og septemberlufta er mild. Bjørka har kledd seg i gnistrende høstfarger, og speiler seg i Aursunden som ligger rolig og blank. Stillheten brytes av traktordur fra Borgosen, og langs flystripa er det travel aktivitet. Fjellmandelen skal nemlig høstes før vinteren kommer.
Tekst: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott
Foto og layout: Jonas Kokkvoll
Siden årtusenskiftet er antallet bønder i Norge nesten halvert. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en nedgang på 6165 gårdsbruk bare de siste ti årene. Bønder over hele landet legger ned gårdsdrifta, som følge av dårlige økonomiske vilkår. Heldigvis er det noen som går mot strømmen.
Nils Petter Borgos eier og driver gård Borgosen i Brekken. Melkeproduksjonen ble avsluttet tilbake i 2007, men innmarka har vært holdt i hevd. I vår ble 7 mål på begge sider av flystripa pløyd, og den 20. mai ble settepotet av mandel satt i jorda.
– Ideen fikk jeg av Jakob Himainen, forteller Nils Petter. Jakob har snakket om dette lenge, og har vært som en mentor for meg i dette prosjektet.
– Det er artig å prøve noe nytt. Dessuten lå jo innmarka der allerede, og jorda i Borgosen er godt egnet til potetdyrking, legger Nils Petter til. Med sandholdig jord og lite stein, ligger forholdene godt til rette.
800 kg settepotet har bonden sjøl satt i jorda. I tillegg har han noe overraskende fått god hjelp av valpen Saij, som er en svart elghund.
– Hun har antageligvis gravd ned settepotet som har ramlet av potetsetteren. Det har dukket opp potetgress både her og der, – rundt hele huset og i sandkassen til Hilje, ler Nils Petter.
Mens Nils Petter har fokusert mest på potet i sommer, har samboer Anja og sønnen Hilje dyrket et bredere spekter av grønnsaker til eget bruk. I Borgosen har de fått til både neper, gulrøtter, rødbeter. løk, bringebær og jordbær.
– Det er i grunnen frosten som er skummel. Bortsett fra det, er jo potet en relativt enkel grønnsak å få til, sier Nils Petter. Potetsetter og potetopptaker har han vært nødt til å investere i, men hypper har han lånt av mentor Jakob, som selv har erfaring med potetdyrking på 700 moh.
Potetsetteren effektiviserer arbeidet om våren, og setter fire rader med potet om gangen. Potetopptakeren derimot, fungerte ikke som håpet. Den viste seg å være uegnet for mandelpotet, som er en relativt lang og smal potettype. Rillene var for brede, og poteten som kom opp fra jorda falt like fort til bakken igjen. Med arbeidsfolk som stod klare til å jobbe, gjaldt det å løse problemet raskt. Løsningen ble å sage opp brøytestikker og lage smalere riller på potetopptakeren.
– Så nå er det tomt for veipisker i Borgosen, humrer gårdbrukeren.
– Vi har kjørt på kumøkk fra nabo Jørn Erik Borgos én gang, ellers er ikke åkeren gjødsel med noe som helst, legger Nils Petter til.
Den oppskrifta har tydeligvis fungert, for i slutten av september høstet Nils Petter, – med god hjelp fra familie og venner, intet mindre enn 7 tonn mandel på gården i Borgosen.
I fjøset står det nå kassevis med poteter som skal sorteres for hånd og pakkes i papirsekker. Etter at potetsalget har blitt kjent, har det ikke vært mangel på kjøpelystne besøkende.
– Jeg har ikke klart å fylle lageret med potetsekker klare til salg. Det har vært folk innom gården for å kjøpe potet hele tida, smiler Nils Petter. De besøkende har kommet både fra Brekken, Røros og Tydal for å kjøpe mandel.
Til neste år er planen å utvide geskjeften. Da har gårdbrukeren nemlig et ønske om å dyrke rødløk til salgs også.
– En må bare tørre å kaste seg uti og prøve, avslutter Nils Petter.
– Så får en heller feile en gang i blant.
Er ikke din bedrift her ennå?
Du får tilgang på en unik markedsplass, og dine kunder finner deg enkelt. Kontakt oss så ordner vi det i dag.