Signe Tamnes og Martin Bremset har brukt banen på Glåmos mye, og deres erfaring kommer godt med når Brekken IL nå bygger sin egen frisbeegolfbane.

Tekst og foto: Marit Manfredsdotter

Trenden er tydelig, frisbeegolf er populært, og nå ryddes det for den nye aktiviteten i bygda. Bak satsinga står Brekken IL som sammen med private aktører, kommunen og en sterk dugnadsgjeng allerede er i gang med å rydde plass for banen.

Denne kvelden har 15 personer tatt på seg dugnadshanskene og samlet seg i klubbhuset ved fotballbanen for å gå løs med ryddesag, motorsag og håndkraft. Sondre Prøsch er prosjektleder for arbeidet med banen, og han forteller at det i første omgang vil bli en bane med ni kurver. 

– Vi har tegnet en bane der det kan bli hele 18 kurver, men vi begynner med ni. Det er fint å se litt på interessen før vi går løs på en lengre bane, sier han og ser ut på regnet som begynner å dabbe av.

Sondre Prøsch i dugnadsmodus. – Det er viktig å ikke rydde for mye. Det skal være litt utfordringer på en bane som denne også, sier han og smiler.

Bak satsinga står Brekken IL, og som med alle aktiviteter idrettslaget har, vil banen bli et gratis supplement til bygdas innbyggere. Prosjektet har fått 50.000 kroner fra Sparebank1 SMN samfunnsutbytte. 

Gjennom den støtten har arbeidsgruppa kjøpt inn ni kurver. Arbeidet med å rydde, lage plattinger for utslag og støpe fast kurvene har gått på dugnadskontoen i bygda. Allerede nå er tre arbeidskvelder gjennomført.

– Det som er så fint med frisbeegolf, er at det passer alle. Terskelen for å begynne er lav, og det trenger ikke å koste en formue å starte med denne sporten, sier Prøsch og ser ut vinduet. Regnet har dratt mot vest, og dugnadsgjengen gjør seg klar for å ta fatt på ryddesager og annet som må til for at banen skal bli en realitet.

I sann bygdeånd kom dugnadsgjengen til unnsetning da traseen  for frisbeegolfbanen skulle ryddes. Om lag 15 personer brettet opp skjorteermene og fikk jobben gjort.

– Hva tror du er grunnen til at frisbeegolf er blitt så populært?

– Jeg tror det er fordi det er en ganske lav terskel for å begynne. Og selv om tilbudet av disker er enormt, trenger utstyret ikke å koste all verden. Dessuten er dette en sport som passer for alle, både ung og gammel, sier Signe Tamnes: Hun har erfaring fra banen på Glåmos sammen med Martin Bremset, og de har vært verdifulle støttespillere for prosjektgruppa.

Tamnes går foran i ryddetoget og sprayer de trærne som skal bort for å gjøre banen best mulig, både når det gjelder framkommelighet og vanskelighetsgrad. 

– Hvordan går man fram hvis man vil gå en runde? Booker man tid? 

– Nei. Det er bare å kaste seg ut i det. Er kurven foran ledig, er det bare å kaste i vei disken. Og kommer det raskt noen like bak deg, lar du dem passere, og så er du i gang igjen, sier Prøsch.

I utstyrsboden like ved banen finnes det noen disker som man kan låne. Disse blir også brukt av skolen.

– Det finnes tusenvis av forskjellige disker, men jeg anbefaler å starte med nybegynnerdisker som ikke krever altfor mye kraft. Den du har der er en putter. Driveren er mer spiss i kantene, så den kan skyte fart gjennom lufta, sier Signe Tamnes og ser på min medbrakte disk i knallgul farge.



Lars Sødal (nærmest) og Robin Tamnes er i ferd med å lage plattinger for utkast.

Frisbeegolf kort fortalt

Ed Headrick regnes som «frisbeegolfens far». Han utviklet den første frisbeegolfbanen i California og han fant opp den første golfkurven «Disc Pole Hole» i 1975 slik vi kjenner den i dag med kjetting og kurv.

I 2020 var det listet opp 89 baner i Norge i den offisielle kurskatalogen til Professional Disc Golf Association (PDGA).

Navnet Frisbee stammer fra et bakeri
I året 1871 ble amerikaneren William Russel Frisbie daglig leder i Old Baking Company og New Haven. Senere kjøpte han bakeriet og kalte det for «The Frisbie Pie Company». Firmaet bakte terter og paier formet av blikk. De tomme blikkformene var fristende å kaste til hverandre med.
Kilde: Wikipedia

Håpet er at frisbeegolfbanen skal være klar til bruk allerede i slutten av juni og at den blir mye brukt i sommer. Den som ønsker å gå en runde trenger ikke å være medlem i noen klubb eller forening.

– Dette er artig og sosialt og noe for alle. Ute på en runde blir det ofte mye latter, men også noen irritasjonsmomenter. Dette samler virkelig folk, fortsetter Signe Tamnes.

– Hva er det vanskeligste med denne sporten?

– Å få frisbeen å gå dit du vil, rett og slett.

Glåmos har allerede en bane og et stort miljø med mange aktive. 

– Jeg tror at de i 2023 hadde 40.000 besøkende. De har også begynt å arrangere turneringer som Norgescup og Trønder Touren. Det gjorde de i fjor, og de skal gjøre det i år igjen, forteller Tamnes videre. 

NM i frisbeegolf gikk på Årsøya i Selbu i fjor.

– Er det en ambisjon å få NM hit til Brekken?

– Nja, jeg tror kanskje ikke vi skal begynne der. Først må det være et tilbud til lokale og de som er interessert. For det kreves vanvittig mye jobb å arrangere turneringer. I utgangspunktet er det amatørene vi ønsker skal komme til oss.

Som i golf har frisbeegolf også caddyer, men det tror ikke Signe Tamnes blir aktuelt her.

– Spesielt i USA bruker proffene sin egen caddie som drar trilla. 

– Blir banen her for spillere med egen caddie?

– Nja, kanskje ikke i begynnelsen, men når banen blir opptrampet, kan det nok gå, sier Tamnes og drar på smilet. 

– Her er det mange tuer, men det er flatt i Brekken. På Glåmos er terrenget et helt annet, mer kupert. Her må vi tenke annerledes for at det skal bli litt vanskelig, kanskje ha noen høyere kurver eller senke dem og skape flere hinder. Det er viktig å ikke ta ned alle bjørkene rundt banen, for da blir det for enkelt. 

Så langt har det vært tre kvelder med dugnad, banen er ryddet, plattingene for utkast er snekra ferdig, og kurvene støpt fast. Tidsplanen ser ut å holde godt for prosjektgruppa.

Kart over banen

Avstanden mellom kurvene på den ni hull lange banen i Brekken sentrum er rundt 100 meter.

– Det viktigste nå er at folk kommer for å prøve når banen blir klar. Dette er virkelig for alle, uansett alder, understreker Signe Tamnes før hun tar fatt på sprayboksen for å markere enda ei bjørk som må vekk for at frisbeebanen skal bli komplett.

Under finner du link til Brekken IL på Facebook og Instagram. Gå inn og følg dem så du ikke går glipp av hva som skjer i idrettslaget:

Det finnes mye mer å se og lese.
Her får du en smakebit av de vi har publisert gjennom årene

FRILUFTSLIV

47 posts

KULTUR

32 posts

LAG OG FORENINGER

45 posts

LEVE OG BO

64 posts