Tekst og foto: Marit Manfredsdotter

Coopen i Brekken har hatt kultstempel på seg i lange tider. Eksteriøret gir den pussede fasaden flashback tilbake til 70-tallets byggeskikk med store vinduer ut mot veien og dører som ikke åpner seg automatisk så fort du nærmer deg inngangen.  Innvendig har butikken lokket kjøpere med alt fra leker, garn, pyntegjenstander, spiker og skruer, blomster og malerkoster – med andre ord en skikkelig god gammel landhandel med betjening bak kassen. Nå blir det andre tider.

Coop Midt-Norge
investerer 1,3 millioner 

– Vi ser at omsetninga har vært positiv de to siste åra. Derfor vil vi investere raskt for å fortsette den utviklinga, sier butikksjef Jonathan Flatmo.

I høst er nytt utstyr for selvskanning montert innenfor dørene med signallys som viser rødt, oransje eller grønt, alt avhengig av hvor lang køen er.

– Vi har investert rundt 1,3 millioner i nytt utstyr for selvskanning, ny kassadisk, nye kjølere og nye reoler, sier butikksjef Jonathan Flatmo.  Vi møter ham midt mellom den nye kjøledisken og grønnsaksavdelingen som har rykket fram fra en hjørneplass i de bakre regionene i butikken til en posisjon rett innenfor dørene.

Kaotisk

Å flytte om en hel butikk krever sin mann. Fra venstre Karita Grytdal, Ann-Kristin Aspås Haugen, butikksjef Jonathan Flatmo, Rune og Robin Haugen fra ITAB og Odd Magne Skjelstad (til høyre) fra Fremo bemanning.

Positiv utvikling

– Hvorfor denne investeringen i Brekken?

– Vi ser at omsetninga har vært positiv de to siste åra. Derfor vil vi investere raskt for å fortsette den utviklinga, rett å slett, fortsetter Flatmo.

– Hvor stor del av den positive utviklinga skyldes stengte grenser på grunn av korona?

– Den har selvfølgelig skutt litt i været på grunn av det. Men samtidig så har vi ikke regnet med øl og snus og slike varer når vi tatt denne beslutninga og kun sett på vanlige dagligvarer som viser gode tall. Selvfølgelig lyver tallene litt når alle har handlet i Norge, men likevel er utviklinga veldig positiv, og derfor velger vi å satse, sier butikksjefen.

Pionerer

Vegard Nilsen tester ut de nye selvskanningskassene, de første i Røros kommune. Ann Kristin Aspås Haugen bistår fra sidelinja.

Demmer opp for handelslekkasje

– Er dette et steg for å møte en eventuell handelslekkasje mot Sverige nå når grensa åpnes opp for de som er vaksinert?

– Ja, det er også det, men vi skal også være moderne. 

Hva med kultstempelet, og vil «imagen» forsvinne med moderniseringa?

– Ja, på en måte vil det bli borte, men utviklinga går mot at vi skal være en dagligvarebutikk. Dette har vært en butikk som har hatt alt, nå vil noe forsvinne. Coop omorganiserer, og for å møte den omstillinga, må vi være forberedt.

– Hva mister kundene i Brekken med denne ombygginga?

– Pynteting. Men vi skal fortsatt være en faghandel, og det det vil være både skruer og stekepanner i hyllene. Både hytteeiere og andre har fortsatt behov for disse varene, så det blir ikke helt slutt på dette. Samtidig kan vi ikke ha et sortiment som blir liggende år etter år. 

I Røros kommune er Brekken først ut med selvskanning, men det vil komme på både Coop Mega Røros og den nye Coop Extra-butikken i Havsjøveien.

Ingen nedbemanning

– Etter et par dager med selvskanning, hva foretrekker kundene, bemannet eller ubemannet kasse?

– Vi prøver å geleide dem til selvskanninga. Men så har vi gjengangerne som fortsatt bruker kontanter, og de må vi ekspedere i den bemannede kassen.

Menneskelig
kontakt

 – Det er veldig trivelig å komme til Brekken for å handle og snakke litt med de som står i kassen. Jeg vil nok fortsette å velge den bemannede kassen, sier Ingvild Indseth, før hun legger varene på rullebåndet foran Ann-Kristin Aspås Haugen som står i kassen når vi er på inspeksjon.

Ombyggingen er beregnet å være ferdig 30. september, og moderniseringen vil ikke få noen konsekvenser for personalet, forsikrer Flatmo.

– Vi blir ikke færre. Det som skjer er at personalet får mer tid på å gjøre andre ting i butikken, sier Flatmo, og legger til at han regner med at det vil komme noen gode tilbud når ombyggingen er ferdig i slutten av september.

Bygdefolket.no ønsker Jonathan og staben lykke til, for det er ingen tvil om at det gamle samvirkelaget vil få et ansiktsløft, klar for framtida. Kultstempel eller ikke.