Årets utgave av Røros Folk Festival gikk av stabelen 8.-11. juni som den åttende i rekken. Festivalen ble første gang arrangert i 2015 og ble som mye annet satt på pause under koronapandemien.
Toppbilde: Storm Weather Shanty Choir, en av hovedattraksjonene på årets Folk Festival.
Tekst: Ann Kristin N Feragen
Foto: Julia Jonette Fjellheim
Røros Folk Festival kan betegnes som en crossover-festival, og har et variert innhold med både konserter, kurs og utstillinger. Arrangør av festivalen er Folkemusikkscena Røros, som er et samarbeidsprosjekt mellom Glåmos Spellmannslag, Brekken Spell- og danselag og Røros Folkedanslag.
Tron Westberg lærer bort polser til ivrige kursdeltagere.
Folkemusikkscena har også flere arrangement gjennom året, blant annet under Rørosmartnan. En av initiativtakerne, og dagens festivalsjef, er Olav Mjelva. Han hadde, sammen med John Ole Morken, ideen om å arrangere en folkemusikkfestival og tok kontakt med Folkemusikkscena Røros for å høre om dette var noe de kunne få til sammen. Det viste seg at det var det.
Høy stemning på Festivalpub med det lokale bandet Copper City Ramblers der Olav Mjelva (til venstre) og Jo Bjørner Haugom (midten) og Tommy Dalbakk til høyre er blant medlemmene.
Olav Mjelva har med sin allsidige erfaring og brede nettverk loset festivalen gjennom alle disse årene siden 2015. På festivalen har det vært et bredt spekter av både kjente og mindre kjente artister fra inn- og utland. Å nevne alle vil bli for omfattende i denne sammenheng, men vi kan nevne noen. Arve Tellefsen var her i 2017 sammen med Knut Buen. Samme året var Arild Andersen og Kirsten Bråten Berg her med et felles prosjekt. Ellers har Staut, Jonas Fjeld, Hoven Droven, Triakel, Sofia Karlsson, Øystein Sunde og mange flere gjestet festivalen.
Trioen Bukkene Bruse, som ble startet i 1989 av Annbjørg Lien, Arve Moen Bergset og Steinar Ofsdal, gjestet årets festival.
Det har også vært flere lokale profiler med under hver festival.
I tillegg til konserter har det vært kurs i både musikk og dans. De siste årene har festivalen også hatt en egen festivalkunstner med utstilling under arrangementet.
Røros Folk Festival har ikke ambisjoner om å bli stor, men ønsker å være en intim og trivelig festival med høy kvalitet.
Full innsats på Shanti-kurs.
Årets program var som sedvanlig innholdsrikt og variert. Det braket løs torsdag kveld med utstilling og konsert i lokalene til Kunst og kaos. Årets festivalkunstner var illustratøren Knut Løvås, kjent som illustratør i Klassekampen. Trioen Ævestaden, en norsk-svensk trio som vant Folklarmprisen i 2021, sto for den musikalske delen.
Fredagen startet programmet med konsert på Kaffestuggu med Mari Midtli og Astrid Sulheim. De betegnes som to av de fremste folkemusikerne i landet, og er tradisjonsbærere for vokalmusikken og slåttetradisjonen i Nord-Gudbrandsdalen. Astrid Sulheim har for øvrig sterk tilknytning til Røros og Hitterdalen.
Mari Midtli på vokal og Astrid Sulheim på fele under konserten på Kaffestuggu. Der opptrådte de med sanger og slåtter fra Nord-Gudbrandsdalen.
Senere på kvelden vartet Eldar Vågan Trio opp med konsert i Sangerhuset. Hans evne til å underholde gammel og ung, uansett musikkpreferanse, er unik. Fredagen ble avsluttet med festivalpub med det lokale bandet Copper City Ramblers.
På lørdag var det kurs med stor-spellmannen Tron Westberg, som delte villig av seg til kursdeltagerne med “leker” fra Brekken. Samme formiddag sto Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen for konserten som kalles «SmåFolk. De laget en ellevill forestilling i Sangerhuset for nettopp småfolk. Det var lunsjkonsert på Vertshuset kalt “Smørbrød og Belg” med Per Johan Moslet og Markus Räsänen.
God stemning og mye folk under konserten med Eldar Vågan Trio i Sangerhuset.
Så fulgte «Mestermøte» mellom Steinar Ofsdal og Hans Fredrik Jacobsen på Kaffestuggu. På ettermiddagen var det konsert med Bukkene Bruse i Sangerhuset. Bukkene Bruse, en trio bestående av Steinar Ofsdal, Annbjørg Lien og Arve Moen Bergset. Det ble arrangert sjantikurs som oppvarming til kveldens festkonsert. Der var det Stord-bandet Storm Weather Shanty Choir som sammen med Os Mannskor bød på en heftig musikalsk reise til sjøs.
Os Mannskor under festivalens «Festkonsert» der de sammen med Storm Weather Shanty Choir tok publikum med på bøljan blå.
Storm Weather Shanty Choir klar for å entre scena i Sangerhuset lørdag kveld.
Årets festival ble avrundet med folkemusikkmesse i Bergstadens Ziir, der Ziirens ferske organist Alf Hulbækmo, sammen med Ingvild Yrke på vokal og Olav Mjelva på fele framførte de liturgiske ledda i folkemusikktradisjon, komponert av Jo Asgeir Lie. Festivalsjef Olav Mjelva og hans dugnads-stab både i og utenfor folkemusikkmiljøet, kunne se tilbake på et vellykket arrangement. De kunne ønsket seg noe mer publikum til festivalen i år, men håper og tror at publikum både lokalt og langveisfarende kjenner sin besøkelsestid, og kommer på neste års festival.
Næringslivet rundt Aursunden
Her finnes mer enn du aner
Rundt Aursunden er det mange spennende bedrifter, og vi har samlet dem på et sted så at du enkelt kan komme i kontakt, enten du trenger en seng å sove i, ved til vinteren, en bedre middag, dagligvarer, en fotograf, en kaffe, en båt eller en skikkelig håndverker. Velkommen til oss.
Er ikke din bedrift her ennå?
Du får tilgang på en unik markedsplass, og dine kunder finner deg enkelt. Kontakt oss så ordner vi det i dag.