I vår artikkelserie Bildeskatten presenterer vi bilder fra det store arkivet til Roald Møller. Her vil vi jevnlig presentere gamle fotografier og deres historie. 

Fotografier er noe av det aller viktigste mange av oss eier. Ikke bare hjelper de oss å minnes steder, mennesker og hendelser. De gir også uvurderlig informasjon om samtiden de speiler. Hvordan levde vi på 1970-tallet, på 1930-tallet eller på 1800-tallet. Et bilde fanger øyeblikket mer enn noe annet, gjennom det fryser vi tida og stopper klokka.

I dag er kameraet allemannseie, men slik har det langt ifra vært opp gjennom historia. Å gå til fotografen var ikke for alle den gangen bildene ble tatt i sort-hvitt. Men hva gjør vi for å ta vare på bildene våre i dag? De færreste setter dem i album. Den eldre generasjon var nok mer forsiktige med bildene sine, både for at det var dyrt, men også fordi fotoapparat og fotograf sjeldent ble brukt. Det er en tankevekker for oss som har bilder, i beste fall lagret på digitale fjernlager, og i verste fall i mobilen, så lenge den fungerer.

Del 1: Samferdsel:

Malmagen 1903
Sjøen Malmagen, like over på svensk side av riksgrensa, fotografert en gang på sensommeren 1903. Som man ser på bildet vises konturene av en kjerrevei som går forbi. Er det Mellomriksveien slik han var den gangen? Foto: Ukjent.
Tour de Aursund 1930
Var disse karene ute på en helt vanlig sykkeltur, eller eksisterte det noe sykkelløp som Tour de Aursund i 1930? Kanskje er de på vei på fest? Av bildet ser det ut som den ene sykkelen har punktert. Alle på bildet er ukjente for oss og likeså hvor bildet er tatt. Foto: Ukjent.
På sykkeltur 1913
Om standarden på Mellomriksveien ikke var så mye å skryte av den gangen, ble heller ikke veien så mye brukt i tider som disse. Men de som hadde egen sykkel slo seg i lag og tok en sykkeltur på solblanke sommerdager slik som karene på bildet fra 1913. Lengst til venstre i bildet står Ivar H Strickert. Er det noen som drar kjensel på de andre stramme karene og vet noen hvor bildet er tatt? Foto: Ukjent.

Har du mere informasjon om bildene eller egne bilder som du ønsker å dele på våre sider? Da hører vi gjerne fra deg. Vi har et hårete mål om å skape en bildebank fra vårt område som det står respekt av!

Send oss en e-post hvis du sitter på unike bilder, gjerne sammen med en kort tekst. Vi lover at det du sender oss bli godt ivaretatt.