Frida Høsøien Haugen

Alder: 27 år

Bosted: Hvalstad i Asker

 

Tekst og layout: Elisabeth Larsdatter Bakke Skott

Bygdefolket har lyst til å presentere menneskene som har en tilknytning til bygdene våre på en personlig måte. Vi tror kanskje vi vet det meste om hverandre. Men gjør vi virkelig det? Vi har stilt noen spørsmål og bedt om ærlige svar.

1. Hva studerer du?
Jeg fullførte masterstudiene mine i Bioteknologi ved NMBU for to år siden. Etterpå fikk jeg en spennende mulighet til å jobbe som forsker i et bioteknologisk oppstartsfirma kalt Zelluna Immunotherapy. Der jobbet vi med å utvikle en ny type immuncelleterapi for å behandle kreftsvulster. Denne behandlingen kan angripe kreftsvulsten med høy presisjon og har også potensiale til å redusere risikoen for bivirkninger. I tillegg er denne celleterapien såkalt “off-the-shelf”, noe som betyr at medisinen vil kunne være raskere tilgjengelig for pasientene og kan senke kostnadene for behandlingen, slik at den blir mer tilgjengelig. Det var utrolig lærerikt og spennende i Zelluna, der jeg fikk jobbe med svært dyktige mennesker med en rekke ulike nasjonaliteter.

 I fjor ble jeg kontaktet av lederen for labgruppen jeg jobbet med under masterprosjektet som spurte om jeg var interessert i å ta doktorgradsstudier hos henne. Så når har jeg beveget meg tilbake til universitetet og nettopp startet doktorgradsstudiene hos henne. Labgruppen, Haapaniemi Lab, er en del av Norsk Senter for Molekylærmedisin (NCMM) ved Universitetet i Oslo. I fjor ble de også en del av et nytt senter for fremragende forskning kalt PRIMA (presisjons-immunterapi).

 I dette spennende miljøet skal jeg delta i arbeidet med å utvikle genterapi for pasienter med sjeldne medfødte immunsykdommer. Disse sykdommene mangler i dag gode behandlingsalternativer, såkalt et «unmet medical need». Felles for disse sykdommene er at de skyldes medfødte mutasjoner i gener som er viktige for immunsystemets funksjon. Dette fører til en rekke symptomer, som hyppige infeksjoner, betennelser, dårlig vekst hos barn, utmattelse, og autoimmune tilstander som leddgikt og lupus, samt økt risiko for kreft.

 I prosjektet mitt skal jeg jobbe med immunceller hentet fra norske pasienter. Jeg skal ved hjelp av genredigeringsteknologien CRISPR korrigere mutasjonene som forårsaker sykdommen hos disse pasientene. Etter å ha designet og optimalisert CRISPR-oppsettet, skal jeg studere de korrigerte cellene for å se om de nå oppfører seg som friske celler. Som en siste del av prosjektet er målet å forberede veien for en klinisk studie, der genterapien etter hvert kan tilbys norske pasienter.

2. Hva anser du som din største prestasjon? 

Det må nok være masterprosjektet mitt,
og å ha fullført mastergraden på en måte jeg er stolt av.  

3. Hvem ville du gitt en million kroner?
Det er mange jeg gjerne skulle gitt en million kroner til. Men om jeg skulle velge en person hadde det blitt mamma, så hun kunne få det litt mer fleksibelt i hverdagen.

4. Hvem var barndommens store forbilde?
Barndommens store forbilde for meg var bestemor, Ester. Hun var et fantastisk menneske, alltid snill, omsorgsfull og godhjertet. Hun var god og snill med alle rundt seg, opptatt av å være der for folk og hadde en utrolig smittende latter.

Hun var også en sterk kvinne som hadde opplevd mye i livet, men hun holdt alltid motet oppe. Selv om hun gikk bort så altfor tidlig, har hun alltid vært med meg og formet meg til den jeg er i dag.

5. Hvilke tre historiske personer ville du invitert til middag?
Hm, jeg ville nok benyttet muligheten til å invitere noen av de som har hatt stor innvirkning på moderne vitenskap: 

  • Marie Curie – kjent for banebrytende forskning på radioaktivitet, som blant annet er relevant i kreftforskning.
  • Charles Darwin – Viktig innen evolusjonsbiologi; mangfoldet i naturen og hvordan arter endrer seg over tid.
  • Gregor Johann Mendel – regnes som genetikkens far og la grunnlaget for forståelsen av arv. 

6. Hvilke podcaster lytter du til?
Jeg er veldig glad i podcast og hører på mye forskjellig, men noen gjengangere er: GRIT, Ha det bra, Fødselspodden (jeg er veldig fascinert av fødselshistorier), Jeg skulle ønske jeg visste.., Lørdagsrådet og Hele historien

7. Hva var det siste du lærte?

Det jeg har lært mye om i det siste er hundeoppdragelse. Vi fikk en nydelig liten eurasier valp rett før jul som vi koser oss masse med. Jeg har ikke vokst opp med hund, så det har vært mye å sette seg inn i.

En av de tingene som kanskje var mest ukjent for meg var hundens språk og alle små tegn man kan se etter for å bedre forstå hvordan hunden har det. 

8. Hvilket turmål liker du best i distriktet rundt Brekken/Aursund/Feragen?
Femundsmarka!
Jeg har hatt noen veldig fine turer der sammen med stefaren min, Lars Erik.

Jeg og samboeren min hadde også en veldig fin fire-dagers tur der i fjor sommer. Vi gikk innover fra Ljøsnåvollen, overnattet både i telt og bu, fisket, plukket molte og nøt naturen. Men det aller mest minneverdige var at vi ble forlovet i en av buene der!

Den turen vil alltid være spesiell for oss, og jeg håper å få til en ny tur i Femundsmarka til sommeren

9. Hva er ditt beste barndomsminne?
Jeg har mange fine sommerminner fra gården hjemme hos pappa med slåtten, kosing med kalver, froskejakt og generelt mye herlig uteliv med familien! 

Frida Høsøien Haugen

Flere «Bak fasaden»-intervjuer finner du her

Næringslivet rundt Aursunden
Her finnes mer enn du aner

Rundt Aursunden er det mange spennende bedrifter, og vi har samlet dem på et sted så at du enkelt kan komme i kontakt, enten du trenger en seng å sove i, ved til vinteren, en bedre middag, dagligvarer, en fotograf, en kaffe, en båt eller en skikkelig håndverker. Velkommen til oss.

KALSA

PÅ KALSA E VI ITJ SOM AINNA FOLK,
OG DET SKA DU VÅRRA GLAD FØRR
Kontakt oss

LEDIG ANNONSEPLASS

DENNE PLASSEN KAN BLI DIN 
Kontakt oss

Er ikke din bedrift her ennå?

Du får tilgang på en unik markedsplass, og dine kunder finner deg enkelt. Kontakt oss så ordner vi det i dag.

Velkommen til Bygdefolket