Paul Nyang’owo Otieno

Alder 42 år

Yrke: Konsulent, forsker og forfatter med ekspertise innen profesjonell sportsledelse.

I år som i fjor ønsker vi i Bygdefolket å presentere menneskene som bor i våre bygder på en personlig måte. Vi tror kanskje vi vet det meste om hverandre. Men gjør vi virkelig det? Vi har stilt noen spørsmål og bedt om ærlige svar.
Alle foto: Privat

Paul Nyang’owo Otieno ble født i landsbyen K’Ogello, Alego East i Siaya County i Kenya. Da han var tre år gammel flyttet han til Nairobi City. Et sted hvor det meste av hans ungdoms-, tenårings- og tidlige voksenliv ble tilbrakt.

– Det var i Nairobi City hvor jeg oppdaget min lidenskap for fotball og sport generelt, og her startet min interesse for organisasjonsledelse. Siden januar 2023 bor og lever jeg med min kjære, Ann-Sofie Skott Svendsen, på Vauldalen.

1. Hva er ditt beste barndomsminne?
Førsteplasseringene i alle mesterskap i terrengløp i førskole- og ungdomsskolealder.

2. Hvem var barndommens store forbilde?
Sir Alex Ferguson. Jeg vokste opp med håpet om å bli en like dyktig leder, manager og fotballtrener som han var – med utrolige prestasjoner innen fotball – og ikke minst hans innsats for sportsbransjen for øvrig.

3. Hva anser du som din største prestasjon?
Jeg er en tidligere ung mottaker av et profesjonelt utvekslingsprogram, Det globale sør til sør profesjonelle utvekslingsprogrammet, fullt finansiert og administrert av Norwegian Agency for Exchange Cooperation (Norec), tidligere kjent som Fredskorpset eller FK Norge. Dette var en del av min verden fra november 2006 til juli 2008 og ble et viktig vendepunkt i mitt liv.

Som internasjonal sportssjef var Paul Nyang’owo Otieno basert i Dar es Salaam, Tanzania med utplassering ved EMIMA Tanzania.
– Her ble jeg kvalifisert og tatt opp for min P.hD/DBA, med hovedfag i sport og økonomistudier.

4. Hvilke tre personer fra historiens begynnelse ville du ha invitert på middag?

 1. Ann-Sofie Skott Svendsen
som jeg deler ekte kjærlighet med. Jeg skulle ønske historien hadde vært snillere mot oss tidligere i livene våre. Selv om jeg nå forstår at hver livsepisode jeg opplevd tidligere forberedte meg på denne viktige skjebnen, vår skjebne. Ann-Sofi og jeg representerer en fenomenal, forsinket livsreise og historie som ble forseglet for mange år siden.

2. Sir Alex Ferguson
den legendariske Manchester United-manageren. Mitt livslange karriereidol.

3. President Barrack Obama
som min familie delte den samme landsbyen med i Kenya. Obamas far og moren min er begge fra K’Ogello, Alego East, Siaya County i Kenya – et sted hvor jeg også ble født i 1981, 1. september, kl. 1402.

Paul Nyang’owo Otieno begynte å trene fotball, og tok lederroller for idrettsprogrammer i en alder av 13 år.

– Siden den gang har mine roller og ekspertise innen idrett utviklet meg til å bli en toppleder innen ledelse og styring. Min lidenskap for fotballcoaching, spesielt det å utvikle fotballspillere, er fortsatt intakt til dags dato. Jeg har stor interesse i å bruke idrett til sosiale endringsprogrammer, og trene/utdanne og veilede ledere,  både i organisasjons- og bedriftsledelse.

5. Hva var det siste du lærte?
At  kunnskap er kontekstuell.

6. Noe ikke mange vet om deg?
Mange mennesker vet ikke at jeg ikke kjenner min biologiske far. Jeg har aldri kjent ham, aldri møtt ham, og jeg er ikke så sikker på om jeg noen gang vil møte ham.

7. Et møte med en annen person du aldri glemmer? Mellom 4.-6. klasse på barneskolen var jeg ikke den enkleste eleven for lærerne. Jeg fikk med meg de andre elevene i klassen til å gå ut av klasserommet for å spille fotball og annen idrett midt i timene. Mrs. Evayo, som var min klasseforstander, tok et uvanlig grep i denne situasjonen som formet livet mitt til å bli en ung leder. Hun gikk mot alle forslag om straff fra skolestyret og overtalte de til å la meg bli klasseleder og studentleder – på denne måten ble jeg involvert i planlegging, fikk ansvar og ble lært opp i lederskap.

8. Hva er det beste med å bo på landet?
Frisk luft og rent miljø. Stillheten som transformeres til fred i sinn, kropp og sjel. Kontakten med naturen – som er terapeutisk, og at jeg får innsikt i de historisk levesett til mennesker fra denne delen av Norge. Dette handler både om overlevelsesinstinkter, jobbsykluser og oppgaver som står nært de fire årstidene sommer, høst, vinter og vår.

9.  Hvis i morgen er din siste dag, hva vil du gjøre i dag?

Tilbringe dagen sammen med min partner Ann-Sofi Skott Svendsen og minnes alle de beste øyeblikkene vi har opplevd sammen i livet. Og så hadde jeg skrevet en liste til barna våre om de viktige, og de uviktige tingene, i livet.

10. Hva er ditt neste prosjekt?
Ole Silas Svendsen Nyang’owo Foundation. En stiftelse som skal startes,  oppkalt etter vår avdøde sønn. Dette vil bli en veldedighetsstiftelse for idrett og for sosial endring.

11. Hva redder du først hvis det begynner å brenne?
Mennesker: Kone og barn
Mat: Bønner

12. Hvis du var 16 år og måtte velge på nytt, hvilket yrke ville du valgt??
Jeg har drevet med idrett hele livet. Jeg ville fortsatt satset på fremragende idrett hvis jeg var 16 år igjen, men jeg hadde nok tatt de direkte fagene som er idrettsorienterte i mine akademiske programmer.

Den siste jobben før flytting til Norge for Paul Nyang’owo Otieno var som idrettslærer ved universiteteter i Nairobi.

Paul Nyang’owo Otieno arbeidet med internasjonal sportsledelse i Dar es Salaam, Tanzania fra 2006 til 2008, og i Kigali, Rwanda mellom 2009 til 2012.

De kortsiktige planene som Paul Nyang’owo Otieno arbeider med nå er å initiere en stiftelse innen sport for sosial endring, med et mål om å ta opp kontekstuelle samfunnsspørsmål som involverer. Trening og opplæring i organisasjonsledelse samt strategisk ledelse er også fokus for den nærmeste framtiden.

Hans langsiktige planer viser en anerkjent vitenskapsmann innen sportsutvikling, sport og samfunn og idrettsledelse. Det vil si moderne kommersialisering av sport. Hit hører også vitenskapelig forskningsarbeid som gir objektive løsninger og adresserer evolusjon innen sport for sosiale endringsprogrammer og sportskommersialisering.

Til de langsiktige målene hører også drømmen om å administrere arven etter et internasjonalt sportsfirma.

13. Hva vil du bli husket for?

Som en kjærlig partner, en omsorgsfull ektemann, en fantastisk far og en anerkjent idrettsforsker.

Flere «Bak fasaden»-intervjuer finner du her